Stille wijnen dalen, bubbels stijgenOorzaak en gevolg
De Consumentenprijsindex (CBS augustus 2024) voor wijn steeg in de periode 2018 tot juli 2024 van 101,68 naar 113,86. Dat is een stijging van bijna 12%. Daarnaast meldde de OIV3 in april 2024 dat in 2023 Nederlanders 9% minder wijn zijn gaan drinken. Doordat wijndrinkers meer op de gezondheid letten en meer prijsbewust zijn (IWSR) – vanwege de forse prijsstijgingen (CBS) – is het gevolg minder wijnconsumptie (OIV).
Impact van stijgende kosten
De stijgende kosten van levensonderhoud, gecombineerd met grote financiële uitdagingen in de horeca, zorgen ervoor dat de prijzen stijgen. Marleen van Amstel-Smits, redacteur bij In de buurt Arnhem, deed een rondje op het terras en ontdekte dat je nu 39,3% meer kwijt bent voor dezelfde bestelling in vergelijking met vijf jaar geleden.
Het gevolg is dat consumenten minder vaak uitgaan en minder uitgeven aan wijn wanneer ze wel uitgaan. Dat sluit aan op de trend van de Britten die besparen op uitgaan (2023) en liever kiezen voor kwaliteit thuis. Deze ontwikkelingen hebben met name in de horeca een directe impact op de wijnomzet. Daarnaast zorgt de druk op de kostenstructuur binnen de wijnsector voor een uitdagende situatie voor zowel importeurs als verkopers.
Grotere betrokkenheid en meer wijnkennis
Ondanks de dalende wijnvolumes blijft een significant deel van de Nederlandse wijndrinkers enthousiast over wijn. Maar liefst 73% van de regelmatige wijndrinkers drinkt minstens wekelijks wijn. Deze groep toont een groeiende verfijning in hun wijnkeuze en heeft een toenemend vertrouwen in hun wijnkennis. Ze overwegen een breder scala aan aspecten bij de aanschaf van wijn, wat duidt op een grotere betrokkenheid en interesse.
Kansen in een krimpende markt
Hoewel de Nederlandse wijnmarkt door de dalende volumes zich in een neerwaartse spiraal bevindt, blijven er kansen bestaan. Voor de juiste producten, tegen de juiste prijs, is er nog steeds een markt. Mousserende wijnen, een marktsegment dat momenteel goed presteert, bieden een interessant perspectief voor producenten, importeurs en detailhandel die zich willen onderscheiden in deze uitdagende tijd waarin er in Nederland steeds minder wijndrinkers zijn.
Mousserende wijnen laten echter een gemiddelde jaarlijkse groei van 5% zienIWSR marktdatasets bevestigen deze trends en laten zien dat de volumes van stille wijnen sinds 2018 met 3% per jaar zijn gedaald. Mousserende wijnen laten echter een gemiddelde jaarlijkse groei van 5% zien, wat aantoont dat er nog steeds groeimogelijkheden zijn in specifieke segmenten.
In een veranderende markt blijft het essentieel om in te spelen op de behoeften van een steeds slimmere en prijsbewuste consument.
Met dank aan Serina Aswani, hoofd content en communicatie van IWSR, voor het verstrekken van deze waardevolle marktinzichten.
1. IWSR (International Wines and Spirits Record) is een toonaangevende bron voor data en analyses van de wereldwijde drankenindustrie.
2. CBS – Centraal Bureau voor de Statistiek
3. OIV – International Organisation of Vine and Wine
Dit artikel verscheen eerder op Winecastr.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog