Dat zegt Oxfam-Novib op basis van de 'Good Enough to Eat Index'. Nederland voert de lijst aan. Dat betekent dat volgens de organisatie in Nederland 'het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedselrijkste dieet' ter wereld verkrijgbaar is. In Nederland woedt op dit moment een discussie over de verwoestende werking die de macht van ketenpartners op schakels voor hen zouden hebben. Die zou het aanbod in Nederland hebben uitgehold en zelfs in gevaar brengen.

Oxfam Novib-directeur Farah Karimi: "Deze ranglijst legt de gewone zorgen van mensen over voedsel bloot, ongeacht waar zij vandaan komen. Krijg ik genoeg eten? Kan ik het betalen? Heeft het voldoende kwaliteit? Hoe zit het met de gezondheidsgevolgen? Het resultaat toont aan hoe zeer de wereld faalt om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg en gezond kan eten, ondanks de ruime beschikbaarheid van voedsel."

In de top-20 van de lijst prijken 19 Europese landen, met Australië daartussen op de achtste plaats. In de staart van de lijst staan 9 Afrikaanse landen plus Jemen. Dat meldt nu.nl
Dit artikel afdrukken