Omdat dagvlinders snel op milieu- en klimaatverandering reageren, is de vlinderstand een belangrijk ijkpunt voor de gezondheid van het ecosysteem. Door vlinders te tellen, krijg je een beeld van hoe het er met de natuur in je omgeving voorstaat - ook in de stad. Hoe geef je je waarnemingen door? Eenvoudig: via vlindermee.nl.

De meeste Nederlandse vlinders hebben geen last van de droge zomer en doen het juist goed, maar de kleine heivlinder heeft het moeilijk. Die leeft alléén in Kootwijkerzand, waar zijn waardplant, de heide, compleet verdord is. De Vlinderstichting heeft daarom samen met Staatsbosbeheer een zestal ‘nectarkroegen’ ingericht. Dat zijn plastic kuipen met bloeiende planten om de vlinder door de hongerzomer te helpen. De kommavlinder en andere heivlinders zijn er al stamgasten; juist die kleine heivlinder laat het nog afweten.

Tot nu toe telden 1.300 Nederlandse huishoudens dit jaar al meer dan 10.000 vlinders van 110 verschillende soorten.

Onze zuiderburen telden afgelopen weekend de bij hen rondvliegende tuinvlinders. De aantallen stellen teleur omdat ze ’extreem laag’ zijn. In de gemiddelde Vlaamse tuin werden 7 exemplaren van 4 soorten geteld. Ter vergelijking: in 2016 werden gemiddeld 14 vlinders van 5 verschillende soorten gemeld. Vlinders kwamen dit jaar door de hitte eerder 'uit de pop' dan voorgaande jaren. Volgens onze zuiderburen lijden vlinders onder het warme weer omdat er onvoldoende bloeiende planten zijn.
Dit artikel afdrukken