De verschillende invalshoeken waren vooraf bekend. In het overzichtsartikel op Foodlog staan alle meningen al op een rijtje.

Vandaag deden zich in het debat geen verrassingen voor. Het ging niet alleen over 'paardenvleesgate', maar ook over antibioticaresistentie, het hoge gehalte zout in voedsel en de voedselveiligheid in tehuizen en ziekenhuizen. Het voedselveiligheidsaspect had de overhand, het economische aspect bleef (weer) onderbelicht, stelde Tiny van Boekel op bnr.nl vast. “Waar we zoveel problemen mee hebben, wordt niet aangepakt. Er wordt wat al te opgewonden gereageerd op wat er nu gebeurd is. Het is fout, maar ik denk dat er iets te veel ophef over is, want het gaat in verhouding maar om een relatief klein probleem. Als dit echt om voedselveiligheid gaat, was het een veel groter probleem."

Minister Schippers van Volksgezondheid wil de maximum boete voor voedselfraude ('voor de hele Warenwet') verhogen van 4.500 naar 78.000 euro. Daarnaast beschikt de overheid over maatregelen als het blokkeren of zelfs sluiten van bedrijven en terughalen van voedsel via bestuurlijk regime. Ook wil Schippers de voorgestelde bezuinigingen op de NVWA terugdraaien, meldt bnr.nl: “Ik ben het met de Kamer eens en ik ga zelf proberen uit mijn eigen begroting de dekking te vinden voor de bezuinigingen Rutte-II voor de komende jaren. Juist omdat ik vind dat het niet verstandig is om te bezuinigen op de NVWA. Als dat lukt, dan zal ik dat budget inzetten ten behoeve van de handhaving en de toezicht van de NVWA op de voedsel- en productveiligheid. Dat gaat om 4,2 miljoen euro. Dus het gaat niet om extra geld, maar om het terugdraaien van bezuinigingen Rutte-II op dit onderdeel.”

Staatssecretaris Dijksma Dijksma van Landbouw gaf in het debat met de Kamer aan dat er vooralsnog geen geld is voor extra controleurs bij de NVWA. Zij is voornemens voedselfraudeurs vooral aan te pakken door 'naming and shaming'. De Kamer kan binnenkort een voorstel verwachten. Dijksma wil dit ook naar Europees niveau doortrekken: “Dan kun je ook met de uitwisseling van informatie veel effectiever dit boevennetwerk aanpakken”.

In Pauw & Witteman sprak Sharon Dijksma gisteravond opnieuw over 'ketenverkorting' en het kopen van Nederlands vlees om de Nederlandse boerenstand in de benen te houden. De redactie van dit medium bekroop het gevoel dat de staatsscretaris wijze intenties heeft, maar nog verder moet groeien in de organisatorische, cijfermatige en geografische kanten van het landbouwdossier. Foodlogs geïnformeerde lezers kunnen haar ongetwijfeld verder helpen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Fotocredits: ijscoman Moes op het Binnenhof, met paarden, uitsnede, Roel Wijnants
Dit artikel afdrukken