Terwijl in 2013 een steekproef naar de aanwezigheid van paardenvlees in rundvleesproducten 4,6% fraudegevallen opleverde, liet dezelfde test dit jaar een daling zien tot 0,61 procent. Dat meldt de Europese Commissie met enige trots. Volgens de verantwoordelijke Commissaris Tonio Borg laten de cijfers zien dat het optreden tegen de schandalen effect heeft gehad.
De tests werden afgelopen april en juli uitgevoerd in de 28 EU-landen, alsmede Noorwegen, IJsland en Zwitserland. In Nederland werden 97 monsters genomen; ze bleken in geen enkel geval besmet.
In Bulgarije, Hongarije en Portugal werd in aantal gevallen geconstateerd dat productie niet uit puur rundvlees bestond. Letland telde twee gevallen. In Duitsland, Spanje en in Slovenië werd één keer een vermengde partij rundvlees aangetroffen.
Dit artikel afdrukken
De tests werden afgelopen april en juli uitgevoerd in de 28 EU-landen, alsmede Noorwegen, IJsland en Zwitserland. In Nederland werden 97 monsters genomen; ze bleken in geen enkel geval besmet.
In Bulgarije, Hongarije en Portugal werd in aantal gevallen geconstateerd dat productie niet uit puur rundvlees bestond. Letland telde twee gevallen. In Duitsland, Spanje en in Slovenië werd één keer een vermengde partij rundvlees aangetroffen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een ander aspect is meer commercieel gedacht. Er zijn 5 argumenten waarop je zou kunnen sturen als je vlees wilt verkopen. Ik ga ze niet allemaal noemen.
Geen van de 5 is het prijsargument. Toch lijkt het belangrijk zeker als blijkt dat een prijsverhoging de vraag naar vlees doet afnemen. (zie Italie waar rund/kalfsvlees consumptie dramatisch is gedaald na invoering van een hoog BTW% ).
Dan zou je kunnen beweren dat een lagere prijs consumptie zou bevorderen.
Supermarkten verklaren dat ze wel gedwongen zijn om plofkip te verkopen anders stopt de consumptie. Ik denk dat die kipfilet 4,00 kost en voor 6,00 euro in een bakje geprijsd incl btw verkocht wordt. Ik begrijp wel dat die prijs redelijk is.
Maar hoe verklaart de supermarkt dan, roompate voor 12 euro per kilo, gekookte ham voor 11 euro p-kg. filet-americain 15 euro p-kg. Prijzen worden nooit aangepast, maar ham zonder been of een 80%magere snippers zijn gehalveerd in prijs. Wat kost nu een kilo varkenslever dat 12,00 p-kg rechtvaardigd ?
Bijna alle supermarkten verkopen Iers vlees. De grondstof (beetje plat gezegd) is 50% goedkoper. Is de consument daarvan op de hoogte? Is de biefstuk nu 30% goedkoper ? Welnee.
Europese entrecotes kosten 9 euro inkoop, consument betaalt 22-tot 25 euro.
Toen ze 11,-/12,- euro inkoop kostten, betaalde men 21,- tot 24,- euro.
Maar stel nu ze gaan 14/15 euro kosten, dan zoekt de inkoper een alternatief, paarde biefstuk of zo.
Dus de prijs kan niet verhoogd worden , wel verlaagd maar dat merkt de klant niet.
Zoiets is in de USA dus niet het geval, de consument merkt wel degelijk het gevolg van prijs fluctuaties. In de USA zijn runderen duurder, maar is alles op het gehakt en de ribeye na, goedkoper dan hier. Hoe kan dat ?
Antwoord naar mijn mening is , supermarkten strijden op gemak, niet op prijs noch op kwaliteit. Men weet dat de klant meer hangt aan de formule die ze kennen, zolang men niet te ver uit de pas loopt, komt de consument toch wel.
Dit is wel een moeilijk onderwerp we willen niet dat supers stunten met vlees , we willen ook niet dat de slager verdwijnt maar er moet balans zijn tussen wat de producent krijgt en de consument betaald.
Zo dat is heel moeilijk om daar simpel en duidelijk antwoord op te geven.
Feiten zijn dat er veel meer geslacht wordt , Ierland/UK/Duitsland/Frankrijk met name. Daarnaast is de productie uit Polen aan het toenemen.(Ierse/Franse/Deense en Italiaanse investeerders).
Tot zover klopt het rapport dus niet. Maar het is zo ingewikkeld , als is stel de consumptie van vlees is van 1973 29,5 kilo naar 2009 42,5 kilo gestegen. Dat is op zich waar maar qua rundvlees is de consumptie juist gezakt. 1973-11kilo 2009-10 kilo. Dat cijfer zou anno 2014 nog wel eens nog lager kunnen liggen.
Ik zit meer in de commerciële kant van de materie. Meestal volgt Europa de USA, dus kijken we terug naar de USA zien we , consumptie gelijkblijven, prijzen worden niet verhoogd immers 2008-09 recessie tijd, veel slachtingen. En 2 jaar later is er een tekort aan runderen. Zo zal het in grote lijnen ook hier gebeuren.
Wij kennen als Nederlanders geen verschil in runderen. Waar zou je dat geleerd moeten hebben? Dus een koe, vaars, of stier of os zijn voor ons (en Brussel) allemaal runderen.
Waar het nu echt knijpt zijn juist bij de stieren, die geen andere waarde hebben dan het vlees, er komt weinig melk uit een stier. Die veeboeren dus, die zien een paar zaken in een korte periode zich voltrekken.
1)voedsel wordt duurder, tarwe deed vorig jaar 250 euro, nu dit jaar amper de helft, dus dat wordt opgelost.
2)consumptie in de EU van rundvlees loopt terug, dat is doordat er genoeg goedkopere alternatieven zijn (kip/varken) maar zeker ook het vlees van een melkkoe. Door nieuwe technieken is zo'n entrecote nog prima te verteren.
3)de export van rundvlees is nu juist geconcentreerd op die stieren, ofwel levend ofwel als vlees. De export naar Rusland ligt stil dat is politiek, de export naar Turkije kan niet vanwege torenhoge importheffingen in Turkije. Dan zegt de EU export neemt toe, naar Bosnie en Zwitserland, nu die landen stellen niets voor qua volume. Daar zit hem de echte pijn.
4) Vlees is in de wereld wel duurder geworden, maar Europees vlees is op het wereldspeelveld, niet de goedkoopste. Wellicht met koeienvlees maar dat willen die landen niet. De trimmings in vrieshuizen zeker de goedkoopste maar ook dat wil men niet. Dus landen als Iran-Iraq-Saudi Arabia-Algerije-Tunesie bijv. kopen hun vlees niet in Europa maar bijv. in Zuid Amerika.
De veeboer ziet dit allemaal gebeuren, wat zou hij eraan kunnen doen?
Hij doet wat u en ik ook zouden doen, oprotten met die beesten dat kost alleen maar geld.
Patrick Daniel, het nieuws ging vandaag de regionale kranten in via De Persdienst. Nederland denkt nu dus dat het goed gaat.
Ik vertaal even voor gewone lezers wat jij zegt: lieve mensen, rundvlees is zo goedkoop dat het geen zin meer heeft er paard in te stoppen. Het is al goedkoop genoeg.
Het zit er dus niet meer in, maar dat ligt niet aan de betere beleidshandhaving..
Een correspondent van De Telegraaf vertelde me dat hij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag belde naar aanleiding van ons nieuws dat de prijs rundvlees in de wereld torenhoog stijgt, terwijl hij in Europa daalt (ik begreep dat in de marktprijs in de EU inmiddels op de helft van de prijs op de wereldmarkt ligt). Ze hadden er geen verklaring voor.
In de Boerderij viel gisteren te lezen dat de 'gekrompen' (sic!!) rundvleesmarkt in de EU weer groeit. Een en ander op basis van een EU-rapport. De lage prijzen en klagende vleesboeren laten zien dat dit rapport onmogelijk kan kloppen: er moet overaanbod zijn dat niet weg kan. Bovendien komt er weer meer melkvee op de markt omdat het wegvallen van de quota inmiddels is verdisconteerd in de aantallen melkkoeien en de planning daarvan.
Patrick Daniel, wat vind jij van dat EU rapport? Als ik de analyse van Foodlog moet geloven is het naïef en niet deskundig.
Vreemd welke conclusie men trekt op basis van het onderzoek.
Dankzij de maatregelen en controles gebeurt het niet meer.
Je zou echter ook stellen dat het gebruik van paardenvlees een reden had. Dankzij het wegvallen van die reden wordt er geen paardenvlees meer stiekem door het rund gemengd. Simpel gezegd dankzij het schandaal is de waarde van dit type rundvlees
Zodanig gedaald dat je duurder uit zou zijn als er een paard door het gehakt zou gaan.
Het is nu 18 maanden geleden, er liggen nog duizenden tonnen vlees opgeslagen.
De kosten alleen voor rente en opslag zijn 0,50€ p/kg.
Als er 1,50€ geboden zou worden krijg je alles mee. Dus het vlees is amper nog 1€ waard.
Ik heb eerder gezegd geef het gratis weg eenmalig, de eu voelt daar niets voor.
Gelijk hebben ze op deze manier zijn ze er zeker van dat er geen runderpaard op de markt komt.