Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma presenteerde vrijdag de brede kabinetsvisie op natuur, de Natuurvisie. Volgens Dijksma een 'koerswijziging': de afgelopen jaren was er vooral sprake van de natuur die beschermd en ontzien moet worden. Daardoor is 'natuur een sector op zichzelf geworden, waarvan de belangen tegenover die van de landbouw, visserij en industrie [zijn komen] te staan', schrijft Trouw. Dijksma wil nu juist de natuur met de samenleving 'vervlechten' en er een onlosmakelijk onderdeel van duurzame economische ontwikkelingen van maken.

De focus moet breder worden dan beschermen en ten koste van alles behouden van bepaalde bedreigde soorten, maar het zal niet de overheid die de kar trekt. Daar ligt volgens Dijksma een rol voor de burgers (en maatschappelijke organisaties), maar ook voor bedrijven. 'Bedrijven kunnen meer van de eigenschappen van natuur gebruik maken om beter en goedkoper te werken. En door met voorzorg te werken kunnen ze schade aan natuur verminderen', stelt Dijksma.

Trouw besluit: 'Een goede omgang met natuur is volgens Dijksma niet een plicht die door de autoriteiten wordt opgelegd, maar meer een kwestie van welbegrepen eigenbelang. De ervaringen met deregulering laten het tegengestelde zien. Bedrijven worden door minder regels zelden milieuvriendelijker.'
Dit artikel afdrukken