Oud-onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout (KRO, Zembla) is na een heroriëntatie in zijn leven graan gaan telen op de Veluwe. Bakker Tom van Otterlo in Arnhem bakt er brood van en hij laat er prijswinnend bier van brouwen bij de stadsbrouwerij in Wageningen. Dat is zelfs zo goed, dat Bavaria's topman Peer Swinkels zich er lovend over uitliet.

Van Silfhouts Stichting GraanGeluk raakt een akker kwijt in Bennekom waar zeldzame graansoorten worden verbouwd. De Provincie Gelderland verpacht het perceel, maar wil natuur maken van het stuk grond van 10,4 hectare. Van Silfhout vindt het maar raar. Volgens hem komt het publiek aan de Veluwezoom aan natuur niks tekort, maar aan akkers wel. Hij teelt oude graansoorten op zijn percelen die zijn verspreid over de Veluwezoom, zoals Aalter troshaver, Veluwse kruiprogge, rode en zwarte emmer en boekweit.

De actie van Van Silfhout kan een kentering van het gangbare groene denken teweegbrengen
Wat stichting GraanGeluk doet, is volgens Van Silfhout exact wat Gelderland wil met landbouw. "We werken precies zo dat we de biodiversiteits-, CO2- en korteketenresultaten halen die de provincie zo graag ziet", zegt hij op Nieuwe Oogst, de nieuwssite van LTO Nederland.

Van Silfhout vindt dat de verhouding tussen landbouw en natuur zoals die op dit moment in Nederland wordt gezien, aan heroverweging toe is. "Wij kunnen boeren in de natuur. Wat wij doen, noem ik boerinclusief naturen. We gebruiken geen chemische gewasbescherming en kunstmest. We werken niet per definitie biologisch, maar wel agro-ecologisch." Hij vindt het teleurstellend dat het equivalent van 100.000 flesjes streekbier of 50.000 streekbroden verloren gaat. En dat nog eens temeer om de akkers behoren tot een een archeologisch beschermd 'celtic field' waar al sinds de prehistorie landbouw wordt bedreven.

Van Silfhout wil het mest-plaatsysteem rond heideschapen weer herstellen zoals het bestond voor de uitvinding van de stikstofkunstmest. WWF-promotor Harm Edens liet hem er uitgebreid over vertellen.



Het kritische oud CU-Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber steunt Van Silfhout. Hij roept een brief aan Gedeputeerde Staten van Gelderland op om pas op de plaats te maken. "Doe even helemaal niks. Geef boeren en burgers de kans om te bepalen wat ze in hun eigen gebied willen voor landschap en maatschappij. Maak zo'n proces niet kansloos met een klimaatbos."

De actie van Van Silfhout, als hij die voortzet, kan een kentering van het gangbare groene denken teweegbrengen. Duidelijk als groen gepositioneerde mensen verzetten zich tegen opgelegd groen overheidsbeleid en vragen om bewuste afwegingen tussen even geldige alternatieven.

Dit artikel afdrukken