Kudde onderhoudt natuur
Onze zoogkoeien met kalfjes begrazen jaarrond het heidegebied om vergrassing en bebossing tegen te gaan. ’s Zomers leeft de kudde van alles wat er groeit en bloeit op de heide en in de winter worden de koeien bijgevoerd met hooi van de kruiden en faunarijke graslanden in en rond Kampina. De kleine kalveren krijgen als extra een klein beetje granen zoals haver, spelt, Sint Jansrogge, gerst, luzerne, klaver, zonnebloempitten en koolzaad. Al deze gewassen worden biologisch geteeld op de prachtige faunarijke akkers in Kampina. Zolang de koeien gezond en vruchtbaar zijn (op een verantwoorde manier kalfjes groot kunnen brengen) blijven ze in Kampina. Uiteindelijke dienen ze als een heerlijk en verantwoord stukje vlees voor de mens. Koeien van 15 en ouder zijn eerder regel dan uitzondering.
Natuurbescherming moet zich vooral richten op een verantwoord beheer van de natuur in ons kleine landje. Instandhouden en onderhouden van bestaande natuurgebieden door op de juiste wijze onderhoud van heide en bossen te plegen. Vooral bossen moeten gezond gemaakt en onderhouden worden. Verjonging van een oud en in slechte staat verkerend bos, door rooien en weer herplanten is voor mij geen probleem. Zieke aangetaste bomen maken uiteindelijk een heel bos ziek. Oude en zieke bomen kunnen altijd nog dienen voor het maken van papier, de houtindustrie en zelfs hout pallets. Altijd beter dan houtsoorten met schepen aanvoeren uit andere delen van de wereld. Tevens kan bij nieuwe aanplant van bossen de bodem weer gezond gemaakt worden met natuurlijke middelen die ruim voldoende voorhanden zijn. Uiteindelijk is onderhoud van onze natuur (bos, heide, graslanden en akkers) van alle tijden!
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De tuintekenaar in de NRC die een hekel heeft aan planten die hem niet gehoorzamen (zie reactie no 15 hierzo) wordt in dezelfde bijlage geïnterviewd waarin ook een ontwerper van meubels en interieurs uitgebreid aan het woord komt. Een uitspraak wordt er uitgelicht:
'Ik kan geen onopgemaakt bed zien. Waardeloos. Wat een rotgezicht.'
Heeft het verongelijkte van de een met de weerzin van de ander te maken? Nou en of. Zelfde liedje.
In het beetje natuur om ons heen, vooral dichtbije, wordt wanorde bestreden. Nette bedden, keurige omgeving.
#19 Dick, ik heb er wel wat aan gehad. Bij de meeste (misschien wel alle) artikelen kan ik wel 'eens' zetten, maar ik moet alles nog eens doorlezen.
Inderdaad, dat vraag ik aan iedereen.
#16 Dick, "We hebben het hier allemaal kunnen lezen in al zijn diversiteit. Ik zou zo graag willen weten wat de serie tot op heden met je heeft gedaan."
Om het even expliciet te krijgen: je vraagt dit aan alle reageerders hier die erop willen antwoorden?
In datzelfde kader viel mij deze kop op: De heg moet terug op het platteland.
Met deze verdere tekst: 'Gronden van overheden, boeren en particulieren worden omgevormd tot natuurgebiedjes, staat in het Aanvalsplan Landschap.'
Het gaat om het plan van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waarvan Louise E.M. Vet voorzitter is. Hier de link naar het Aanvalsplan.
Het laat op een mooie manier zien hoe de denklijnen bij elkaar komen en zich ook scheiden. We kunnen natuur maken (daarin komen Louise en Ken Giller) verrassend dicht bij elkaar. Tegelijk wil met name Henk Breman (die bij zijn terugkeer naar Nederland bij zijn huis een waar paradijsje heeft gemaakt van biodiversiteit - ik mocht het ooit bezoeken) wildernis. Henk is dus voor wildernis, maar weet er ook naartoe te tuinieren.
We hebben het hier allemaal kunnen lezen in al zijn diversiteit. Ik zou zo graag willen weten wat de serie tot op heden met je heeft gedaan.