Dat vertelde vanmorgen Olaf van der Gaag van de Stichting Natuur en Milieu op de NOS-radio. De uitzending is te beluisteren via het bronartikel. "Wie binnenkort uit eten gaat, ziet misschien een Amerikaans fenomeen opduiken: de doggybag. Stichting Natuur en Milieu heeft 50.000 van die zakjes, waarin kliekjes mee naar huis genomen kunnen worden, verspreid onder restauranthouders", schrijft de NOS.

Meer fantasie gewenst
Er bestaan ook heel andere ideeën. Kok Eric van Veluwe lanceerde tijdens de Horecava 2014 de gedachte om restaurants te laten stoppen met menukaarten en mensen zelf te laten opscheppen wat de pot schaft. Dat is veel spannender en zorgt voor minder restjes op het bord. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten. Zo'n aanpak zorgt voor minder bederfelijke voorraad in de keuken én voor minder 'teveel' op het bord.

Van wat dan toch nog overblijft in de keuken kunnen restaurants kant-en-klare afhaalmaaltijden maken. Een deel kan naar het Leger des Heils en de Voedselbanken een ander deel kan concurreren met de chefs-maaltijden die je bij de supers vindt.

Doggybags - klinkt dat niet een beetje heel erg fantasieloos?
Dit artikel afdrukken