Uiteindelijk gaat het om politieke keuzes om letterlijk de ruimte te geven aan de natuur; voor de natuur maar ook voor onszelf zodat wij en toekomstige generaties kunnen blijven genieten en tot rust kunnen komenEcosysteem dat z'n eigen weg vindt
Voor mij is natuur dan ook het ecosysteem als geheel, dat – vaak tegen de verdrukking in - zijn eigen weg vindt en alle dieren en planten die daarbij horen. Dat kan heel klein zijn, bijvoorbeeld graafwespen die een verlaten plekje in de zon hebben gevonden voor hun holletjes, of heel groots zoals een groep vogels op de kwelder die massaal opvliegt omdat er een zeearend voorbij komt. Ik mag als observant daarvan genieten.
Natuurbescherming heeft in mijn visie dan ook als taak om ecosystemen zo goed mogelijk te laten functioneren, gegeven de (natuurlijke) condities van de betreffende plek en het betreffende landschap. In de praktijk betekent dat het verwijderen of onderdrukken van menselijke verstoringen die ervoor zorgen dat de draagkracht van het ecosysteem wordt aangetast en het natuurlijk herstel en veerkracht zoveel mogelijk faciliteren en stimuleren. Biodiversiteit hoort daarbij, want de veerkracht van ecosystemen is veel groter met grote biodiversiteit. Daarnaast vind ik dat we als mens ook ethisch verplicht zijn biodiversiteit te beschermen, want het is niet aan ons om andere organismen uit te laten sterven.
Ruimte geven aan de natuur
Rewilding initiatieven passen goed in deze visie, maar ook het stimuleren van complete ecosystemen inclusief top-predatoren zoals wolven of het laten liggen van dood hout zodat insecten daarvan kunnen profiteren. Het kan groot met aaneengesloten natuurgebieden voor optimale veerkracht, maar ook klein in de stad. Uiteindelijk gaat het om politieke keuzes om letterlijk de ruimte te geven aan de natuur; voor de natuur maar ook voor onszelf zodat wij en toekomstige generaties kunnen blijven genieten en tot rust kunnen komen. Als de lockdowns één ding hebben laten zien, dan is het wel dat voor heel veel mensen de natuur in gaan een basisbehoefte is voor ons welzijn.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat ik bijvoorbeeld opvallend vind in dit verband: een item in het nieuws over de oudste (?) boom van Nederland. Boswachter (SBB?) erbij, die vertelt over de groeikracht van deze boom en het idee dat er intussen al diverse weersextremen zijn geweest. Dat we alleen daarom al goed op deze boom moeten passen. Hartverwarmend!
Naar mijn idee staan op de advertentie #4 heel wat organisaties die actief zijn met zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan: klimaatverandering, droogte en hete periodes, bedreiging van natuurgebieden en mooie landschappen, wateroverlast en tekort aan water, vervuiling van oppervlaktewater en grondwater.
Ze roepen op om door te pakken met het coalitie akkoord. Dwz vasthouden aan normen, en gezamenlijk zoeken naar oplossingen op provinciaal nivo. Er is veel geld beschikbaar om tegemoet te komen aan ondernemers die hun bedrijf niet kunnen voortzetten. En geld moet ook beschikbaar komen voor ondernemers die naast productie van voedsel ook zorgen voor bv landschapsonderhoud, wateropslag/ hogere grondwaterstand en herstel van biodiversiteit in het landschap.
Ik weet, het is in algemene bewoordingen. Ik ken niet alle details.
Wellicht kunnen niet alle "natuurtypen" beschermd blijven, ....en zeker is ook dat niet alles perfect onderzocht is.
Maar de grote lijn is wel, dat er heel wat op ons afkomt aan veranderingen, en dat we gezamenlijk naar oplossingen moeten zoeken.
Ook burgers kunnen keuzes maken, via de politiek, via actief zijn bij organisaties en ook door dagelijkse gewoontes aan te passen.
Tedje alle voertuig met wielen zijn de bestuurders toch wielrenners?
Ja, de anwb roept iedereen op de auto te laten staan en keert terug naar haar kernleden wielrijders, toch?
Jan pieter ik zou willen weten wat ze er voor willen laten .