In de Ondertussen van dinsdag 10 september vallen mij deze berichten op:

- ‘De ongeremde natuur is hard, gewetenloos en af en toe oogverblindend mooi’ kopte de Volkskrant. Mannelijke nijlpaarden die jonkies voor de ogen van hun moeders doodbijten, een zeeluipaard dat een pinguïn probeert te vangen, een gestikte zeeschilpad door een touw dat aan een strandstoel vastzit, maar ook een uitrustende luiaard. Schitterend, schattig en onverwacht meedogenloos. De krant toont een greep uit de winnende foto's van de Wildlife Photographer of the Year. Misschien wel een schok voor wie gelooft in de pais en vree van een wereld waarin mensen alleen nog planten eten.

- Het gaat goed met Nederland, maar niet met alle Nederlanders, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in zijn jaarlijkse rapport ‘De sociale staat van Nederland’. In het algemeen zijn Nederlanders tevreden over hun leven. Ze waarderen hun leven met een 7,8 gemiddeld. We zijn wat somberder geworden over de samenleving, omdat we ons meer zorgen maken over onder andere het klimaat en milieu. Ook hebben we meer last van psychische klachten, zoals burn-outs, door werkdruk en stress. Een van de SCP-onderzoekers zegt in het Algemeen Dagblad: “Er wordt veel verwacht van mensen: mantelzorg, gezond blijven leven, lang leren. Veel verantwoordelijkheid wordt bij burgers neergelegd. Dat kan positief zijn. Maar er is een grens aan wat je van burgers kunt verwachten.”

- Afgelopen maand kondigde een onderdeel van de University of London aan geen rundvlees meer te serveren. Cambridge rekent voor dat de studentenruif daarmee 10,5% minder CO2 uitstoot. Naast de menu-aanpassing voerde de universiteit nog een aantal veranderingen door: de veganistische en vegetarische maaltijden werden op een strategische plek in de kantine geplaatst, zodat deze verkozen zouden worden boven de kip- of varkensvleesmaaltijden. Een simpele nudge werkt als een duwtje in de juiste richting. Nu maar hopen natuurlijk dat de uni's de correcte cijfers hebben gebruikt, want daar kun je niet zomaar op vertrouwen, weten we op Foodlog sinds afgelopen weekend.

Afgelopen nacht was het Lagerhuis in Londen tot in de kleine uurtjes bijeen. BoJo wilde nieuwe verkiezingen, maar kreeg die na een nacht vol on-Brits onbeleefd theater niet. De eindeloze Britse brexit-soapserie leverde hem de 6e diepe nederlaag op in slechts 6 dagen, schrijft de Belgische krant De Morgen.
Ander nieuws van Europese bodem. De Zweedse professor Soderlund, van de Stockholm School of Economics, noemt kannibalisme als oplossing voor het klimaatprobleem. Vlees van overleden mensen is volgens hem een duurzaam alternatief zijn voor vlees en zuivel. Voor de mensen die het toch liever houden bij vlees van dieren: bloedeigen Nederlands vlees van de edelherten uit de Oostvaardersplassen was gister al binnen 6 minuten uitverkocht via Crowdbutching.

Dominique Vrouwenvelder
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken