Nature & More, onderdeel van bio-specialist en distributeur Eosta, berekende de true costs, de veelal verborgen blijvende kosten op het gebied van gezondheid, klimaat, water, bodem, biodiversiteit en sociale samenhang. Aan de berekening ligt een methode van de Wereldvoedselorganisatie van de VN ten grondslag.

Nu is een volgende stap gezet: bij retailers en natuurvoedingswinkels in Nederland (Ekoplaza), Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland en later dit seizoen ook Denemarken en België (Bioplanet) kunnen consumenten bij bio peren, ananassen, sinaasappels en citroenen informatiekaartjes vinden met de 'true costs' van gangbare groenten en fruit in verhouding tot hun biologische evenknieën.

Bloem met 6 blaadjes
Nature & More maakt de informatie inzichtelijk door een 'true cost bloem'. Deze bloem heeft zes blaadjes, voor gezondheid, klimaat, biodiversiteit, water, bodem en sociale samenhang, met daarin informatie over de kosten voor zowel biologisch als gangbaar. Nog niet alle kosten zijn voor alle producten bekend.

Als je alle kosten meeneemt, is gangbaar duurder dan biologisch. De echte kosten worden doorgeschoven naar onze kinderen en kleinkinderen
Volkert Engelsman, directeur Nature & More: "Het belang van deze informatie is aanzienlijk, omdat we momenteel geen accuraat beeld krijgen van de werkelijke kosten van voedselproductie.” Zo blijkt uit de true cost-berekening van Argentijnse peren dat de gangbare teelt €3144 per hectare per jaar kost aan verborgen klimaatkosten, plus €752 en €1163 voor respectievelijk watervervuiling en bodemerosie. De biologische teelt leverde in vergelijking daarmee een maatschappelijk voordeel op van €2287 per hectare. Eerder bleek uit de true cost-berekening van cacao dat deze 4 tot 5 keer zo duur zou moeten zijn.

Gangbaar duurder dan biologisch
Engelsman besluit: "Als je alle kosten meeneemt, is gangbaar duurder dan biologisch. De echte kosten worden doorgeschoven naar onze kinderen en kleinkinderen. Bio is niet te duur, gangbaar is te goedkoop."
Dit artikel afdrukken