De Nationale Week Zonder Vlees keert terug. Van 9 tot en met 15 maart wordt het ons in de supermarkt, (bedrijfs)restaurants en zelfs langs de snelweg makkelijk gemaakt vlees te laten staan. Net als vorig jaar organiseert Isabel Boerdam, bekend van het boek en blog De Hippe Vegetariër, de Nationale Week Zonder Vlees.

In deze week wil Boerdam samen met diverse partners uit de voedselindustrie laten zien dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom promoten ze een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Proberen en proeven is geloven. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een positieve impact op mens dier en milieu.

Water, CO2-uitstoot en dierenvlees besparen
Wanneer je als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen: 130 liter water, 75 km autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram dierenvlees (een halve kip). Dat berekende Blonk Consultants op basis van een cradle to end of life-levenscyclusanalyse, rekening houdend met de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM.

Dit jaar telt de campagne 63 officiële partners; daarvan een groot deel food producenten, maar ook retailers, hotelketen Accor, Philips, Tefal, Shell en verschillende (fastfood) restaurants.

Inschrijven
Schrijf je nu in om mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees. Iedere deelnemer mag het digitale Week Zonder Vlees-magazine downloaden. Hierin vind je inspiratie om 7 dagen vleesloos te genieten, op 88 pagina’s vol recepten, interviews, groenteweetjes en meer.

Vegetarische Restaurantweek
Vegetarisch eten doe je niet alleen thuis. Tijdens de Nationale Week zonder Vlees organiseren restaurants de Vegetarische Restaurantweek. Deelnemende lunchrooms, cafés en restaurants willen je laten zien, proeven en ervaren hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. Of je nu regelmatig vegetarisch eet, of net begint met een dagje minder vlees: je zult verrast worden.

De voormalige buskruitfabriek “De Krijgsman” in Muiden wordt omgetoverd tot het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, powered by Peter Lute. Dit is tevens het kloppend hart van de campagne. De hele week serveert topchef Peter Lute en zijn team hier een vegetarisch 3-gangen- (€35) of 5-gangendiner (€55). Ook kun je vegetarisch lunchen of dineren bij andere restaurants door heel Nederland. Via de kaart zijn alle deelnemende restaurants te vinden. Reserveer een tafeltje op de website.

Informatie
Datum: 9 tot en met 15 maart
Locatie: heel Nederland, gewoon bij je thuis en zelfs buiten de deur of onderweg
Website: Vegetarische Restaurantweek
Website: Nationale Week Zonder Vlees.
Dit artikel afdrukken