Deze week ontbijten 520.000 leerlingen van 2.720 basisscholen gezamenlijk tijdens Het Nationaal Schoolontbijt. Ieder jaar werkt de organisatie samen met een goed doel. Dit jaar is dat Jantje Beton, dat zich hard maakt voor uitdagende speelplekken in de buurt. Samen laten de organisaties zien dat gezond ontbijten en daarna buitenspelen een goede start van de dag is. De opening vond plaats in de wintertuin van de Hortus Botanicus in Leiden met Leidse schoolkinderen, prinses Beatrix en Miljuschka Witzenhausen, bekend van onder meer 24kitchen.

Resultaten ontbijtonderzoek 2016
Miljuschka Witzenhausen presenteerde als dagvoorzitter tijdens de opening de resultaten van het ontbijtonderzoek 2016. Wageningen University & Research onderzocht samen met Nederlands Bakkerij Centrum, Unilever en LekkerFit! het effect van ontbijtlesmethoden. Uit dit onderzoek blijkt dat educatie over ontbijt effect heeft. De onderzoekers vergeleken de effectiviteit van verschillende lesmethodes: traditionele klassikale lessen, filmpjes met rolmodellen, lessen met doelen stellen met individuele feedback en een combinatie van onderdelen uit de 3 verschillende lesmethodes. Leerlingen die de lesmethode met individuele feedback en doelen stellen volgden, boekten de grootste vooruitgang in kennis over gezond ontbijten.

Het Nationaal Schoolontbijt 2016


Het ontbijt
Na de presentatie van de resultaten van het ontbijtonderzoek schoof prinses Beatrix, beschermvrouwe van Jantje Beton, bij de kinderen aan tafel om te ontbijten. Het ontbijtpakket van dit jaar bestaat uit producten die allemaal binnen de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum vallen. Ook het gebruikelijke ontbijtje van prinses Beatrix, yoghurt met muesli, zit in dit pakket. Na het ontbijt konden de kinderen ‘buitenspelen’ in de Hortus Botanicus. Zo was er een schommel, springtouwen, een hinkelbaan en konden de kinderen touwklimmen.

Burgemeesters en Kamerleden
Naast het ontbijt met prinses Beatrix staan er nog meer bijzondere ontbijtsessies op de planning. Zo gaan scholieren met hun burgemeester ontbijten en mogen Haagse scholieren met Kamerleden ontbijten. Ook brengen een aantal scholieren een bezoek aan een bakkerij, boerderij of aan een kas met groente of fruit. Tijdens de afsluiting van het Nationaal Schoolontbijt aanstaande vrijdag ontbijten schoolkinderen uit Breda met hun burgemeester Paul Depla op een kinderboerderij. Na het ontbijt zal hij namens alle deelnemende burgemeesters een cheque aan Jantje Beton overhandigen.
Dit artikel afdrukken