Het is nog altijd niet bewezen dat een glas melk voor bedtijd slaapproblemen vermindert. Maar wat zou het effect zijn als de melk van een koe komt die 's nachts gemolken wordt? Dat is nu voor het eerst uitgezocht. Bij muizen blijkt 'nachtmelk' positief uit te pakken.

Minder actief en minder angstig
Wetenschappers van de Zuid-Koreaanse Sahmyook University in Seoul zetten muizen melk voor van koeien die of overdag en 's nachts gemolken waren. De muizen die 'nachtmelk' kregen, waren minder actief dan de muizen die gewone dagmelk kregen. Ook waren de nachtmelkmuizen eerder geneigd open ruimten te onderzoeken, een aanwijzing dat de dieren minder angstig waren.

In de nachtmelk bleek 24% meer tryptofaan en 10 keer zoveel melatonine te zitten als in de dagmelk. Van beide stoffen is bewezen dat ze helpen om beter te slapen en angst verminderen.

De informatie uit dit onderzoek kan tot 'nachtmelk-hypes' leiden. Dat is niet verkeerd. Beter dan dat iedereen naar de slaappillen grijpt
Veel mensen nemen melatonine-supplementen of het aloude glaasje melk om beter te slapen. In 2006 introduceerde Friesland Foods Lekker Slapen, melk met extra lactium en honing voor mensen met slaapproblemen. Dat product verdween 2 jaar later van de markt, omdat de werking niet bewezen kon worden. In 2010 patenteerde het Duitse bedrijf Milchkristalle GmbH 'nocturnal milk'. Het bedrijf maakte poeder van melk die tussen 2 en 4 uur 's nachts geproduceerd werd en rijk was aan extra natuurlijke melatonine. De koeien zouden dankzij een speciaal lichtregime geen last hebben van de nachtelijke melkbeurt en er ook zelf beter door slapen, meldde The Guardian indertijd.

Placebo-effect
Volgens slaapexpert Carl Bazil van Columbia University, die niet aan het onderzoek meewerkte, is er sprake van een "behoorlijk goed opgezet onderzoek". De theorie wordt bevestigd door feiten, maar het is nu nog speculeren of nachtmelk daadwerkelijk het lichaam helpt beter te slapen. Er is volgens hem nader onderzoek nodig naar de verschillen tussen dag- en nachtmelk en de uitwerking daarvan op mensen. Aangezien bij de behandeling van slaapproblemen vaak gebruik gemaakt wordt van het placebo-effect, zoals het ontwikkelen van rituelen voor het slapengaan, ziet Bazil wel mogelijkheden. Het drinken van een glaasje melk kan een element in een slaapritueel zijn. Hij kan zich voorstellen dat de informatie uit dit onderzoek zelfs tot 'nachtmelk-hypes' kan leiden. "Dat is niet verkeerd", besluit hij. "Beter dan dat iedereen naar de slaappillen grijpt".

Fotocredits: TetraPak
Dit artikel afdrukken