Sommige mensen worden midden in de nacht wakker en kunnen niet meer slapen voordat ze een flinke greep in de koektrommel of ijskast gedaan hebben. Eén à 2 op de honderd mensen hebben hier last van. Pas recent is het 'nachtelijk-eten syndroom' als eetstoornis erkend en tot op heden was onbekend waar de afwijking door veroorzaakt werd.

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Cell Reports lijkt uit te wijzen dat het 'nachtelijk-eten syndroom' te wijten zou kunnen zijn aan afwijkingen in de genen die slaap- en eetpatronen synchroniseren. Het uit de pas lopen van die ritmes leidt tot overeten en overgewicht.

Bij muizen werd een menselijk klok-gen ingebouwd. Werd dat nieuwe klok-gen 'uitgezet', dan gingen de muizen veel vroeger eten, op een moment dat ze eigenlijk nog moesten slapen. Sleutelden de onderzoekers aan een gen dat met slaapstoornissen te maken heeft, dan sliepen de muizen veel meer. De onderzoekers zien hun bevinden als een aanwijzing dat beide genen samen werken aan het synchroniseren van eten en slapen. De bevindingen nodigen uit tot nader onderzoek, zegt hoofdonderzoeker Satchidananda Panda in BBC News Health.
Dit artikel afdrukken