Van 23 tot en met 25 augustus 2019 vinden er ruim 60 excursies plaats tijdens de Nacht van de Vleermuis 2019. Ook kun je op 24 en 25 augustus meedoen met de tweede Nationale Vleermuistuintelling en de vleermuizen in eigen tuin in kaart brengen.

Nacht van de Vleermuis 2019
In het weekend van 23 tot en met 25 augustus 2019 worden door heel Nederland vleermuisexcursies georganiseerd. Een kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelf te horen en te zien! Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst achttien verschillende soorten vleermuizen in Nederland voorkomen? En dat één dwergvleermuis tussen april en oktober meer dan 250.000 muggen en andere kleine insecten opeet?! De gidsen van de Nacht van de Vleermuis kunnen nog veel coole feitjes over vleermuizen vertellen.

Tijdens de excursie ga je met een vleermuisdeskundige in de avondschemering op pad. Met een batdetector maakt hij of zij de ultrasone geluiden van vleermuizen hoorbaar en leer je over wat vleermuizen 's nachts allemaal uitspoken. Grote kans op het horen en zien van de pruttelende dwergvleermuis, de tapdansende laatvlieger, de biebbobbende rosse vleermuis en de ratelende watervleermuis.

Ga je mee op zoek naar vleermuizen? Kijk dan op de website voor een excursie bij jou in de buurt.

De Nacht van de Vleermuis 2019 vindt plaats in het kader van de 23th European Bat Night, een initiatief van Eurobats.

Vleermuistuintelling 2019
In het weekend van 24 en 25 augustus 2019 vindt ook de tweede Nationale Vleermuistuintellling plaats. We zijn erg benieuwd welke soorten vleermuizen in de nazomer vaak in tuinen van Nederland zijn te vinden. Je kunt daarbij helpen door op 24 en/of 25 augustus ’s avonds in je tuin de vliegende vleermuizen te tellen.

Om vleermuizen te zien, kun je het best vanaf zonsondergang een uurtje in je tuin gaan zitten. Dat is op 24 en 25 augustus vanaf ongeveer 20:45 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plekje van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken.

Als je dan vleermuizen ziet, kun je op Tuintelling.nl doorgeven hoeveel vleermuizen je in of boven je tuin hebt zien vliegen en welke soort je denkt dat het is. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart kun je op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welke soort of soorten vleermuizen er in je tuin voorkomen. De zoekkaart kun je gratis aanvragen of downloaden (pdf; 3,7 MB) bij de Zoogdiervereniging.

Iedereen kan meedoen, ook als je niet mee deed bij de succesvolle eerste vleermuistuintelling in mei 2019. Toen bleek dat de kans dat je vleermuizen in je tuin ziet best groot is: Bij 88% van de tellingen werden vleermuizen gezien. In 307 tuinen werden meer dan 1.900 vleermuizen geteld, waaronder veel gewone dwergvleermuizen, maar ook laatvliegers en rosse vleermuizen.

Ga voor meer informatie naar de website van Jaarrond Tuintelling.

Een aantal tuintellers stuurde filmpjes op van de vleermuizen in hun tuin. Hieronder een compilatie:
Dit artikel afdrukken