Hoe het zat met die verse, pure & eerlijke scharrelkipfilets?

Leg een echte merkscharrelkip naast je huismerknamaak. Maak de laatste goedkoper. Zorg dat die 'geladen' wordt met wat argeloze consumenten fantaseren bij het origineel en je hebt een nieuw origineel. Het is alleen goedkoper, terwijl het toch zorgt voor de juiste marge. Dat is 1.

Drie jaar geleden ontstond de Volwaardkip. Eerst zou die Boerenkip gaan heten. Dat was het helemaal niet en - mede na protest van wat aanhoudende bloggers - werd het daarom een Volwaard. Hoe het zat met die kip, beschreven we hier ooit uitgebreid. Om kort te gaan: omdat intensief gehouden schuurkippen poot- en doorligproblemen hebben, was een betere schuurkip nodig. Een diervoederman nam het initiatief omdat hij voorzag dat het maatschappelijk gevoel zich anders helemaal tegen ieder vorm van schuurkip zou keren. De Dierenbescherming deed eraan mee omdat ze daar begrijpen dat je onderaan moet beginnen. Daar kun je tenminste wat verbeteren.

Pikant is de uitloop van de Volwaard. Die zit er slechts bij voor de sier, want nodig is het niet. Het afdakje werd aan de Volwaard toegevoegd omdat het publiek anders niet zou begrijpen waarom het dier beter zou zijn. Eigenlijk is het dus gewoon een superieure schuurkip. Voor de 8-weeks Volwaard bestonden de betere binnensystemen al elders in Europa. Inmiddels heeft een Nederlander zelfs de milieuvriendelijker 6-weeks kip weten door te ontwikkelen tot een diervriendelijker binnenkip. Vanuit het oogpunt van op mensen overdraagbare dierziekten zijn dergelijke oplossingen zelfs te prefereren als verbeteringen van de intensieve agro-industriële houderij.

AH's Puur & Eerlijke 'verse scharrel' filet (doet AH ook aan vers ontdooide uit Zuid-Amerika en Thailand?) is gewone Volwaard, dat wil zeggen geoptimaliseerde schuurkip met een excuus afdak.
Door het naast echte buitenscharrelaars van 12 weken te leggen, wordt het imago door AH nog even gepimpt en eet je straks nepscharrel die bedoeld was om de 'onderkant' van de markt te doen verdwijnen. Dat is 2.

Met Puur & Eerlijk kip is niets mis. Hij krijgt alleen een rare smaak als je van de Dierenbescherming en AH moet je denken dat schuurscharrelen geen verschil maakt met buitenscharrelen.

De Dierenbeschermers hebben de ziel van hun principes verkocht om - zoals een van hun beleidsmedewerkers het me laatst zei - 'wat te bereiken' en 'dan moet je af en toe wat water bij de wijn doen'. Zeker, want de echte scharrel verdwijnt uit Nederland, terwijl het zo leuk had kunnen worden. Dat is 3.

In andere Europese landen worden ook een soort Puur & Eerlijke Volwaards gehouden. Binnen. Misschien wel onder betere omstandigheden dan de Volwaard. AH kan Volwaard zo aan de kant zetten omdat die binnenscharrels ook 'vers scharrelvlees' en 'puur & eerlijk' mogen heten. Niemand die het zal merken. Behalve dan die Volwaardhouders die in Nederland iets probeerden te verbeteren. Daar sta je dan. Als Volwaard. En als Dierenbescherming.
Puur & Eerlijke scharrelkip heeft een rare bijsmaak die hij als Volwaard niet heeft. Dat is 4.

Ik zou zeggen: naar de Jumbo en koop daar Volwaard! Jumbo heeft het nooit onder huismerk willen doen. Ook al verkopen ze er veel te weinig van naar de zin van de Dierenbescherming, het is wel hartstikke puur en eerlijk.

O ja, AH maakt z'n Volwaard net een beetje duurder dan z'n nepscharrel - check de prijzen hieronder even zoals je dat in de winkel ook zou doen. Tis knappe marketing. Tot in de details van die 2 kwartjes.image

image

image

Dit artikel afdrukken