Baan, kenner van de boerensector, vergist zich een beetje in de dubbeldoelkoe. De uitgemolken koe is van een ras dat inderdaad veelal tot gehakt wordt gedraaid. De dubbeldoelkoe kan daarentegen kwaliteitsrund- én kalfsvlees opleveren. Zo zie je dat zelfs specialisten uit de agrarische sector verdwalen in hun eigen voorstellen. Zou het daarom zo moeilijk zijn om van boerenkant aaibaar vlees te bedenken?
Op Foodlog voerden we zulke discussies jaren geleden al. Er zijn wat kleine initiatieven ontstaan, maar in het groot is er nog altijd niets van betekenis. Daar heeft Baan gelijk in.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#14 Jos van Vonderen ons lupinevarken komt eraan! Hamletz is de naam. In juli is de Dartelstal klaar en niet lang daarna het vlees te proeven en te kopen bij een aantal supermarktformules. Na een jarenlange zoektocht naar smaak en onderscheid komt het er nu echt van! Ik heb er net nog even van gesmuld. Echt geloof me: het is lekkerder!
Het varken zelf heeft het ook nog beter. Dubbel zoveel ruimte met een buitenuitloop en stro, een speciaal varkensras, speciaal voer en ook nog eens energieneutraal.
Annechien ten Have-Mellema , waar blijf je met je lupine varken?
Het gebeurt wel, marketing in varkensland, maar inderdaad nog niet op grote schaal. Het beste voorbeeld zou wat mij betreft Heijdehoeve zijn met Duroc, temeer omdat die willen opschalen met bestaande varkenshouders die het ambiëren. Dat maakt het potentieel mogelijk hiermee een merk te bouwen.
Eens ook dat rassen in de varkenshouderij weinig aandacht krijgen. Wijlen mijn lieve moeder dacht toch écht dat Angus een merk was.
Eigenlijk is de kennis er wel, maar is niemand nog voldoende geslaagd in zijn missie. Ook Heijdehoeve niet. Misschien omdat het moeilijk exporteerbaar is? Duitsland wil D-D-D-D, UK liefst ook. Tsja...
#9 Dick,
Mijn grootste probleem/ergernis is dat mensen vaak helemaal niet weten hoe kippen/varkens/koeien in een normale fokkerij gehouden worden. Mijn beeld is vermoedelijk behoorlijk gekleurd vanwege de varkensfokkerij hier in de straat, maar anderen zien vooral de beelden van fokkerijen die het nieuws halen vanwege iets negatiefs.
Jos, een mooie foto voor jou; té mooi nu, want zo (licht, dichte vloer in een uitloop vermoed ik, zo schoon) zit het gros van de varkens er niet bij . Voor alle duidelijkheid: ik heb de foto (vd de Vlaamse landbouwbeurs Agriflanders met fokberen) waar de discussie over is ontstaan niet gekozen, maar zie er weinig problemen in.
Ik vind de discussie over dat beeld in #9 (ik neem tenminste aan dat je daar ook aan refereert) interessant. Zo ligt het moederdier er toch echt een tijdje bij bij de gemiddelde vermeerderaar.
Als je ons (redactie@foodlog.nl) een foto stuurt van een gemiddelde 1-ster meststal dan hangen we die eraan.
NB: ik persoonlijk vind de stallen die deze slager laat zien erg prettig om te zien. Het zijn representatieve foto's. Als je de geur kon ruiken op een foto, dan zou je pas echt merken hoe prettig die stallen zijn.