Dat concluderen onderzoekers van het Linus Pauling Institute in Oregon; ze zijn gespecialiseerd in vitamineonderzoek. Onderzoeksleider Maret Traber is een autoriteit op het gebied van vitamine E. De in water oplosbare vitamine C is zo belangrijk, omdat deze de potente antioxidante werking van in de vet oplosbare vitamine E beschermt. Zonder vitamine C geen effectieve vitamine E, zegt Traber.
Het metabool syndroom is een cluster van kwalen, het voorportaal voor diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige kankers. Wie drie van de volgende vijf aandoeningen heeft, heeft metabool syndroom: buikobesitas, hoge bloeddruk, hoog bloedsuikergehalte, hoog niveau vetdeeltjes in het bloed en laag HDL-cholesterol. Naar schatting lijdt 25% van de wereldbevolking eraan. De belangrijkste oorzaak is een ongezonde leefstijl.
Verhoogde inflammatie
Onder normale omstandigheden verbruiken metaboolsyndroompatiënten al veel antioxidanten, meer dan gezonde personen. Bij veel stofwisselingsprocessen komen verbrandingsproducten zoals vrije radicalen vrij. Ze worden geneutraliseerd door antioxidanten, waaronder vitamine C en E. Dat doen zij door elektronen af te staan aan de verbrandingsproducten, vaak agressieve verbindingen met zuurstof. Die zuurstofverbindingen zijn in feite gifstoffen die opgeruimd moeten worden.
Als er zwaar en vet getafeld is, is de belasting op dat systeem zo groot, dat er een tekort aan antioxidanten, waaronder vitamine C en E, optreedt. Er doet zich een reeks van ontregelende processen voor.
Het teveel aan voedsel veroorzaakt een verstoring in de darmbacteriën (dysbiosis genoemd), met als gevolg een verhoogde inflammatie en een ontregeling van de darmfunctie. Daarbij komen giftige afvalstoffen vrij, onder andere van dode bacteriën. Dat proces heet endotoxemie, met als kwalijkste product de stof LPS. Die dringt door de verzwakte darmwand (de zogeheten leaky gut) het lichaam binnen en kan een heftige immuunreactie veroorzaken.
De darmwand is verzwakt doordat de cellen beschadigd zijn door de vrije radicalen, die elektronen ‘stelen’ van de vetmoleculen in de wand. Dat proces van lipideperoxidatie is een vorm van zuustofvergiftiging. Eenmaal in de bloedbaan worden de gifstoffen opgeruimd door neutrofielen, witte bloedlichaampjes die hele bacteriën verzwelgen door fagocytose. Daarbij wordt een agressieve chloorverbinding gebruikt, zeg maar bleekwater. Dat is vorig jaar voor het eerst beschreven. En wat moet dat bleekwater weer neutraliseren? Vitamine C en E.
Vitaminerijke voeding
Er is veel discussie over het nut van suppletie van antioxidante vitaminen. De vraag daarbij is telkens of de stof wel terechtkomt waar deze werkzaam moet zijn.
Het innemen van hoge doses vitamine C met pilletjes leidt maar tot een geringe verhoging van werkzame vitamine C. Bovendien zijn er vele andere stoffen in de lichaamsprocessen actief als antioxidanten, niet alleen de vitamines.
Het Linus Pauling Institute adviseert vitaminerijke voeding, fruit en groente omdat de vitamine C en E daaruit beter wordt opgenomen. Bovendien bevatten die voedingsmiddelen veel vezels, die ook noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid van de darmen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wicher #1 dat vet bij die groente is dan omdat sommige vitaminen (A,D,E,K) alleen in vet oplossen? Anders worden ze niet opgenomen?
Huib, je moet vitamine C 3x of 4x per dag in kleine porties opnemen en nooit in één keer een grote dosis. Zo verkrijg je over de gehele dag een betere concentratieverdeling in het bloedserum overeenkomstig de principes van de chemische reactorkunde.
En groente altijd met een kleine, maar wel voldoende, hoeveelheid vet.