Gisteravond liet hij zien hoe supermarkten ons precies kunnen laten kopen wat ze willen. Wie het niet gelooft, kan het programma hier nog even nakijken. Mids weet niet alleen precies te voorspellen wat iemand zal kopen maar ook wat het zal kosten. Zó precies weten supers ons brein te manipuleren.
En nou de vraag: ga je inderdaad niet meer naar de super en denk je dat je dan zult kopen wat jij écht wilt?
Nog een vraag trouwens: waarom ging Mids naar AH en niet naar Jumbo?
Fotocredits: Victor Mids (l), still, Mindf•ck
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Edward Bernays snapte heel goed hoe tovernaars/clowns werken en ontwikkelde hieruit een uiterst succesvolle industrietak uit: marketing, het misleiden van mensen. De kunst van verkopen.
Zijn oom was dan ook Sigmund Freud!
Met interesse de uitzending bekeken, en ik heb het gevoel dat ik belazerd wordt bij de test met het winkelmandje.
Zelf heb ik het idee dat ik minder-gevoelig ben voor reclames. Met enige regelmaat komt er bij mij een vragenlijst van een onderzoeksbureau binnen en die gaat ook vaak over een reclame campagne, en eigenlijk altijd moet ik invullen dat ik ze niet ken, of ik kan er maar weinig over vertellen.
Vanuit mijn interesse in psychologie kijk ik soms met interesse hoe men reclame maakt.
En daarom interesseren mij ook de punten die worden opgenoemd in het programma Mindf*ck.
Dat dit niet beperkt blijft tot de supermarkt zal iedereen wel duidelijk zijn.
Het gaat heel ver, en ik moet er soms om lachen hoe ver dit gaat.
Mindf*ck is naar mijn mening overal, en ook iedereen doet er al dan niet onbewust aan mee.
Wat betreft de onderwerpen die Foodlog aangaan bekijk ik dan hoe bepaalde partijen met het fenomeen Mindf*ck om gaan. Echter Foodlog is geen psychologiepagina, dus daarom schrijf ik er niet altijd over.
Toen ik ooit voor Foodlog een artikel schreef heb ik hele foto sessies gemaakt in de supermarkt, maar niet gebruikt in het artikel. Daarmee wilde ik laten zien dat ik aan de voorkant van een verpakkingen kan zien dat het volgens mijn maatstaven een minder gezonde keuze is, dan de fabrikant ons wil wijsmaken, oftewel Mindf*ck. En dat heb ik het alleen over de voorkant, laat staan de achterkant, inclusief het etiket. Ik heb het toen niet gebruikt omdat dit Foodlog is, en zulke zaken eerder thuis horen op Foodwatch.
Ik denk dus aardig te kopen in een supermarkt wat ik zelf wil. Maar ik denk dat er altijd wel zaken zijn dat ik denk f*ck, in ben er weer in getrapt.
En daarom vind ik het ook zo vreemd Vera dat er in dit filmpje beweerd wordt dat iedereen hetzelfde zal kopen als de 'wizard of OZ' omdat hij die posters opgehangen heeft en de klant precies hetzelfde (ongeveer, 1 ding geloof ik anders) als op de posters en in zijn mandje. Ik vroeg al eerder: hoeveel mensen zou hij getest hebben alvorens precies deze persoon tegen te komen die wel de juiste inhoud kocht? Je moet er tenslotte 1 hebben voor je programma om te kunnen zeggen "zie je wel?", terwijl alle missers niet getoond worden. Ik zou zelf weleens zo getest willen worden bijv.
Er zijn net zoveel soorten (consumenten)gedrag als mensen / karakters.
Ik koop nooit kaas bij de super, alleen bij gespecialiseerde kaaswinkeltjes waar ik kan proeven alvorens ik een keuze maak. Mijn keuze is afhankelijk van waar ik op dat moment trek in heb. Zo doe ik dat ook met veel andere producten.
De enige kaas die ik kocht bij een super, was de truffelkaas van de Lidl, een tijdelijk verkrijgbaar Délicieux-artikel voor de feestdagen.
Als ik al kaas wil kopen dan kijk ik toch echt wel wat voor soort/merk het is, ik vind niet alle soorten lekker nl, de Goudse van AH vind ik bijv lekkerder smaken dan wt de Aldi,Dirk of zelfs mijn plaatselijke AGF winkel die ook kaas verkoopt als Goudse aanbiedt. Ik vind er echt wel verschil in smaak in zitten en dan kan je je gaan afvragen waarom het dan toch allemaal Goudse heet.
Daarom zijn al die karretjes weleens verschillend, over het algemeen zie ik toch wel dezelfde dingen erin, de aanbiedingen van mierzoete sapjes bijv, die zie je bij teveel mensen in de karretjes liggen, maar het gaat vooral om smaak dat veel mensen toch andere dingen/merken kopen. Niet iedereen vind de Unox worsten even lekker, niet iedereen vind de AH koffie even lekker, enz, wat smaaktesten ook zeggen.