Probeer dat maar eens zonder gekkigheid voor elkaar te krijgenAlle diëtisten en wetenschappers van Nederland waren inmiddels al over de dames Moorman en Von Carlsberg van het groene geluk heen gevallen. Alleen ik was nog zo gek om afgelopen zaterdag Het Parool uit te leggen dat ze voorzien in een behoefte aan nieuwe rituelen. Daar moet je alleen de kwalijke kanten van in de gaten houden. Doe er verder vooral niet moeilijk over, want mensen gaan door hippe sexy meiden en een verdwaalde toy boy doorgaans eten zoals we dat zo graag willen: meer groenten, wat minder uit pakjes en zakjes die makkelijk dik maken én minder vlees. Probeer dat maar eens zonder gekkigheid voor elkaar te krijgen.
Ook Lubach moest er na een week nog iets origineels mee. En dus veegde hij alle goeroes die hij kon bedenken van tafel. Dat deed hij met het inderdaad enig juiste voedingsadvies voor iedereen: "eet gevarieerd en met mate" (en natuurlijk niet teveel makkelijk verteerbaar en weg te kauwen spul, zou je er nog aan toe kunnen voegen - maar dat wist hij kennelijk niet).
Wetenschap op brood?
Interessant is de vraag of dankzij de autoriteit van de komiek nu de wetenschap weer in ere is hersteld. De wetenschap die Lubach gisteren omarmde, houdt roomboter en verzadigd vet in de ban. Ze horen hoort namelijk echt niet thuis in een wetenschappelijk onderbouwd dieetadvies voor Westerlingen. Bij margarinemaker Unilever gaat de vlag dan ook uit vandaag. En omdat ook de broodbuik naar het rijk der fabelen verdween, is dus ook de ouderwetse boterham weer terug.
Je mag weer een koekje met gewone witte suiker bij de koffie. Niet te vaak natuurlijk, maar dat spreekt voor zichMet margarine dus. De bakkers trekken een glimlach van oor tot oor. En eindelijk zijn we weer af van het gezever over suiker alsof je er dood van gaat. Je mag weer een koekje met gewone witte suiker bij de koffie. Niet te vaak natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.
Heel kritisch en hoogopgeleid Nederland stond gisteravond voor gek. Juist hoger opgeleiden doen immers wat dieetgoeroes vertellen. Ik heb dan ook schaterend zitten kijken naar de spiegel die Lubach zijn doelgroep voorhield.
Wat denk je? Smeren we vanaf vandaag eindelijk weer wetenschap met Becel op ons brood, zoals Stephan Peters ons vanuit het Voedingscentrum aanbeval? Peters schreef overigens een uitstekend (dat bedoel ik zonder enige ironie) boek over wat we weten over eten.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ok Dick.. maatjes again!
ps
ik geloof wel in je kennis... na al die jaren intensieve communicatie op FL met vele wetenschappers... en volgen/ publiceren van vele publicaties (sterker - die moet toch echt méér zijn dan die van mij)... als je het maar memoriseert en verbanden legt.
en je idealisme moet er toch ook zijn - alleen al door het simpele feit dat je hoofdredacteur bent van deze site!!! (al is dat tegelijk een moeilijke positie... dan kan ik een stuk makkelijker wat vertellen)
pps
terzijde: de focus op alleen voedingspatronen en het belang van de vele (anti-)nutriënten afzonderlijk uit het oog verliezen vind ik een zichtbaar zorgwekkende ontwikkeling. daarvoor is er teveel al bekend. Goeroe's hebben niet helemaal ongelijk - al zijn ze meestal éénzijdig in hun focus, en niet in staat het grotere geheel te zien - of kritiek en nieuwe inzichten te assimileren om hun standpunt aan te passen.
#38, Frank, ik had het domweg gemist. Mijn excuses.
Helaas moet ik je een inhoudelijke reactie schuldig blijven. Ik weet bij lange na niet genoeg van voeding om er zinvol op te kunnen reageren. Dat was nou juist het punt.
Ik zal het deze week iemand vragen die er meer van weet. Over twee weken zie je het antwoord terug op Foodlog.
@Dick is discussie moe geworden... al startte hij hem zelf... de kritiek die Habermas ook al had vele jaren geleden tijdens zijn conflict met jou? Te onzinnig, te weinig niveau van mij? Beter weten? Daar is FL toch niet voor, geen communicatie met de halsstarrige 'dommen'? Of is het: wie zwijgt stemt toe?
Inhoudelijk antwoord absoluut vereist na je eigen kritiek op mij! En geen aflachende one-liner! Daar is Lubach voor - de voedingskundige goeroe die alles beter weet (die pretentie wil ik niet hebben - hoe moeilijk dat soms ook is, ik wil de discussie om te groeien uit mijn 'domheid'... met al mijn verbanden leggende fragmentarische kennis, methodologisch specialisme en idealisme).
Wat heb jij over onderstaande te zeggen @Dennis? (wiens mening ik zeer respecteer, al komt die niet altijd overeen)
#35: correct. daar wil ik aan toevoegen dat overduidelijk aangetoond levensverlengende diëten (het Mediterrane en Japanse) meerwaarde hebben - en dat het advies: 'eet gevarieerd en matig' aanvulling, specifiekere invulling behoeft - ook over het consumeren van volvette zaken.
Daarmee niet gezegd dat die diëten heiligmakend zijn - maar wel een richtlijn. Koekjes met margarine en suiker enzo mogen nu weer wel ipv noten en vruchten? Of frites met mayo en met mate chips? Een glas fris per dag ipv een glas zelfgemaakte smoothie/ (karne)melk/ thee dan geen probleem? Sterk bewerkte producten? Etc. Zijn met (accumulerende) mate niet verkeerd? Maar volvet wel? (hoe inconsequent)
Als je maar gevarieerd en matig consumeert? Belachelijk gesteld. Zeer ondeskundig. Ook al compenseert een redelijk gezond dieet veel krijgen we die moderne welvaartsziekten met deze lulkoek niet de wereld uit. Daar is meer voor nodig... zeker niet iemand als belachelijke Lubach.
Waarmee overigens ook een groot deel van alles wat op FL (wetenschappelijk) gepubliceerd is in de prullenbak gegooid wordt. Doek je site maar lachend op Dick! Maar eeuwig zonde... gezien alle enorme jarenlange inhoud - waardoor ik hier nog steeds bij wil dragen en in geloof als belangrijke factor tot discussie en verandering - waardoor ik zelf ook veranderd ben (waar blijft trouwens je antwoord op #36???)
ps ook ik bak heel soms frites (mijn jongste zoon maakt zelf de mayo met vele kruiden - niet 3 maanden houdbaar), geef mn kinderen met mate snoep en (roomboter)koek, en een (volkoren)koek met suiker mee in de lunchtrommel. daar heb ik idd geen probleem mee... maar dat is toch een ander verhaal. dat soort zaken doen ze in de mediterranee ook. maar ook hierin probeer ik de betere keuze te maken (bounty ipv mars ;). in combinatie met een supergezond dieet - niet zo maar 'gevarieerd en met mate'...
pps
Een beetje halvarine kan misschien niet zo veel kwaad, als je voor de rest wél gezond consumeert? Die relativering moet ik wel maken ;) (Dick lokte mijn inhoudelijke reactie met #30 - eerste zin - ook uit, dus die glimlach is niet helemaal op zijn plaats, al kan ik hem snappen - in Jaap's woorden: het gaat om voedingspatronen) maar roomboter is sowieso lekkerder (tenzij de smaak van de toegevoegde aroma's in halvarine je wel bevalt....
Margarine (becel/croma) om te bakken is echt helemaal verkeerd, halvarine is ook verkeerd, maar of het slechter is dan het meeste zoete broodbeleg (afgezien van o.a. honing en niet-rinse appelstroop ;)) of wittebrood of vleeswaar met nitriet-conserveermiddel en fosfaten? het is én en én wat die boterham verkeerd maakt...
En bij het ontbijt (bij voorkeur met zuurdesembrood - daar hoor je Stephan ook niet over) heb ik altijd een of andere salade/ groenten en olijven, of een goedgevulde (vz) omelet met kruiden en champignons/lente-ui/paprika e.d. en kaas erover (ook om mee te geven als lunch aan mijn kids) - gebakken in olijfolie... dat compenseert ook voor het conserveermiddel in vleeswaar... waar ik ook een groot liefhebber van kan zijn... (wat vitamine C compenseert volledig voor het schadelijke effect van nitrietzout - voorkomt de omzetting in uiterst schadelijke nitrosaminen)
Ook van zachte gefermenteerde Franse (rauwmelkse/ gethermiseerde) kazen ben ik een groot liefhebber en voorstander. De 'French Paradox' (ondanks veel volvette bestanddelen van het menu minder hart- en vaat ziekten) ligt volgens de nieuwste theorie niet in de rode wijn - zoals eerst gedacht - maar in die microbieel rijke rijpe volvette kazen....
Hopelijk heb ik je nu duidelijk gemaakt Dick dat je eerste zin in #30 nergens op slaat! Ben je zo sportief om dat toe te geven? Dan zijn we weer maatjes ;)