Het Brabantse dorp Leende liet het afgelopen jaar massaal de koolhydraten staan op initiatief van huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk. Supermarkt Plus droeg in Leende zijn steentje bij aan de actie Gezond Dorp door het assortiment aan te passen.

Emeritus-hoogleraar voedingsleer Fred Brouns had zijn vraagtekens bij het koolhydraatarme dieet van de artsen. Het Eindhovens Dagblad schreef over diens kritiek op de campagne. Toch blijkt na een jaar dat 150 dorpelingen die het dieet volgen zich fitter voelen. Het gebruik van cholesterolmedicatie en antidiabetica in het dorp is gehalveerd en twee diabetespatiënten gaan inmiddels zelfs spuitvrij door het leven, schrijft Distrifood.

Plus-ondernemer Willem Smetsers draaide met bepaalde producten, zoals yoghurt, kwark en koolhydraatarm brood, een ‘idioot’ hoge omzet. Hij verkoopt wekelijks 500 kilo-emmertjes Griekse yoghurt. Momenteel moet Smetsers koolhydraatarme producten zelf inkopen, buiten Plus om. “Jammer,” zegt hij, “want ik denk dat voor dit soort producten ook in andere winkels markt is.”
Distrifood - Plus Leende: 500 kilo Griekse yoghurt per week - Distrifood
Reageer
  • Deel
Druk af