Het Brabantse dorp Leende liet het afgelopen jaar massaal de koolhydraten staan op initiatief van huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk. Supermarkt Plus droeg in Leende zijn steentje bij aan de actie Gezond Dorp door het assortiment aan te passen.
Emeritus-hoogleraar voedingsleer Fred Brouns had zijn vraagtekens bij het koolhydraatarme dieet van de artsen. Het Eindhovens Dagblad schreef over diens kritiek op de campagne. Toch blijkt na een jaar dat 150 dorpelingen die het dieet volgen zich fitter voelen. Het gebruik van cholesterolmedicatie en antidiabetica in het dorp is gehalveerd en twee diabetespatiënten gaan inmiddels zelfs spuitvrij door het leven, schrijft Distrifood.
Plus-ondernemer Willem Smetsers draaide met bepaalde producten, zoals yoghurt, kwark en koolhydraatarm brood, een ‘idioot’ hoge omzet. Hij verkoopt wekelijks 500 kilo-emmertjes Griekse yoghurt. Momenteel moet Smetsers koolhydraatarme producten zelf inkopen, buiten Plus om. “Jammer,” zegt hij, “want ik denk dat voor dit soort producten ook in andere winkels markt is.”
Distrifood - Plus Leende: 500 kilo Griekse yoghurt per week - Distrifood
Emeritus-hoogleraar voedingsleer Fred Brouns had zijn vraagtekens bij het koolhydraatarme dieet van de artsen. Het Eindhovens Dagblad schreef over diens kritiek op de campagne. Toch blijkt na een jaar dat 150 dorpelingen die het dieet volgen zich fitter voelen. Het gebruik van cholesterolmedicatie en antidiabetica in het dorp is gehalveerd en twee diabetespatiënten gaan inmiddels zelfs spuitvrij door het leven, schrijft Distrifood.
Plus-ondernemer Willem Smetsers draaide met bepaalde producten, zoals yoghurt, kwark en koolhydraatarm brood, een ‘idioot’ hoge omzet. Hij verkoopt wekelijks 500 kilo-emmertjes Griekse yoghurt. Momenteel moet Smetsers koolhydraatarme producten zelf inkopen, buiten Plus om. “Jammer,” zegt hij, “want ik denk dat voor dit soort producten ook in andere winkels markt is.”
#17 Gert,
Ik vind het juist mooi dat het niet een echt officieel onderzoek was/is waar veel geld voor nodig was/is, waardoor ze (de artsen) zich aan allerlei regeltjes/afspraken zouden moeten houden.
Nu konden er ook mensen meedoen die dat niet op de officiële manier, dus met die controles bij de huisarts, wilden of konden doen en/of die niet bij de beoogde doelgroep hoorden.
Voor een aantal mensen kan gelden dat ze nu in plaats van licht(er) overgewicht een gezond(er) gewicht hebben en dat is toch ook iets positiefs?
Mooi initiatief in Leende. Het is m.i. niet terecht om zuur op te merken dat het geen echt onderzoek is, of dat het niet om harde cijfers gaat. Het is helemaal geen onderzoek, dat zullen die artsen zelf ook zeggen. Daar was geen budget voor, ook voor dit project was eigenlijk amper budget. Het zijn gewoon dokters die er niet tegen kunnen dat hun patiënten naar de .... gaan.
Zo ken ik nog een huisartsenpraktijk die samen met de diëtisten alle diabetes patiënten - "verplicht vrijwillig" - uitgenodigd hebben voor een voedings- en leefstijl aanpak. Meer dan 60% ging van de medicijnen af, waaronder ook mensen die al jaren insuline spoten. Ja, ook via "low carb", maar wat maakt het uit, als het maar werkt? Het is toch geweldig als je er achter komt dat je zelf controle kunt hebben en dat je niet persé afhankelijk hoeft te zijn van een pil of een spuit?
Als je dit soort aanpak vergelijkt met de situatie in een gangbare huisartsenpraktijk, dan is het pure winst? Mijn idee: een uitstekend initiatief, kijken hoe je dat verder kunt uitbouwen en verbeteren. Voor mijn gevoel zit er ook iets in van goedbedoeld amateurisme, maar dat lijkt mij beter dan niets doen en mensen afhankelijk houden van medicatie met alle gevolgen van dien (bijv. complicaties).
Als er partijen zijn die geld kunnen regelen voor onderzoek, bijvoorbeeld gericht op hoe je dit soort initiatieven kunt verbeteren en versterken, dan lijkt me dat prima.
Foody is gekke Henkie niet. Of toch?
Je moet op persoonsniveau gaan kijken. 150 die de eindstreep hebben gehaald. Wie zijn dat en hoe komt dat? Hoeveel zijn er begonnen? Hoeveel vielen er af toen ze de meting zelf moesten betalen? Hebben ze onderweg hun dieet veranderd en hoe? Tegen welke moeilijkheden liepen ze op? Is het moeilijk vol te houden en waarom?
Ook interessant: hoe is hun houding t.o.v. eten nu? En t.o.v. gezondheid nu? Is daar iets in veranderd? Staat het in Leende nog steeds op de agenda of is het weggeëbd? Wat is er geleerd?
Een paar studenten hadden hier een mooie case aan gehad.
Ik heb ook absoluut niets tegen Leende, want vond het juist zo'n geweldige initiatief van die artsen.
Dat het niet wetenschappelijk bedoeld was dat weet ik, maar moet dit dan altijd?
Zo ben ik ook van mening dat je andere dingen op diverse manieren kunt aanpakken, zoals het weghalen van snoep bij de kassa als dit problemen oplevert.