Nu richten de kustvissers hun pijlen op de volgende vernieuwende vistechniek: de (MSC-goedgekeurde) flyshootmethode. Daarbij sleept een bij daglicht langzaam varende vissersboot 2 kilometer lange lijnen (zegentouwen) een 150 meter breed net door het water. De lijnen raken en rollen over de bodem waardoor stofwolkjes ontstaan en de vissen opschrikken. De methode werkt het best op zanderige bodems zoals die in het Kanaal.
Monstrueus groot zijn die netten, vinden de Franse vissers. Zij wisten 120 Kamerleden, senatoren en Europarlementariërs van links en rechts te mobiliseren die een open brief in Le Monde schreven. Van hen moet president Macron aan de bak tijdens de aankomende 'triloog' (overleg tussen Europees Parlement, Europese Commissie en Raad) in Brussel, om de "Franse vissers te redden van de vernietigende praktijken van Nederland." Volgens de briefschrijvers vissen 5 grote Nederlandse vissersschepen met hun 'mega-netten' (sennes démersales) in één dag tijd een gebied zo groot als Parijs leeg.
Kleine vissers, familiebedrijven, hun kennis en kunde, de Franse economie, de biodiversiteit en het klimaat "kunnen zo'n aanval van die industriële vissers niet overleven", citeert de NOS. Aan innovatie hebben de Franse kustvissers geen boodschap. Ze hebben er ook het geld niet voor.
De Nederlandse vissers zijn er niet gerust op. "Wij zijn bang dat dit net zo'n drama wordt als met de pulsvisserij", zegt Geert Meun, directeur van VisNed. Er zijn 24 Nederlandse flyshoot-vergunningen en die vloot zet jaarlijks 'enkele tientallen miljoenen' om.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het bleken 'taaie onderhandelingen', zegt Europarlementariër Peter van Dalen in een tweet, maar "we hebbende flyshoot-visserij voor onze vissers in de Franse wateren kunnen behouden. Taaie onderhandelingen maar met een resultaat dat staat!"
Van Dalen krijgt bijval van Jos Verstraten: "Eindelijk een succes voor innovatie."
Lubach: 'ja logisch, als je de andere kant op kijkt zie je ook niks.'
Ja dat is inderdaad niet aardig van die visfraude :-)
De laatste zin van reactie nummer 9 kan meteen doorgegeven worden aan de komische Lubach Avondshow.
“De Nederlandse visserij is een vrij gesloten wereld waarin fraudeurs zich weinig gehinderd lijken te voelen”, schreef de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een vorige maand naar de Tweede Kamer gestuurd rapport waarin de toezichthouder concludeert dat bedrijven de regels hardnekkig overtreden.
Signalen van visfraude zijn er al sinds 2004, maar er effectief tegen optreden blijkt uitermate moeilijk. In de afgelopen 5 jaar zijn er slechts 280 boetes uitgedeeld en in slechts 34 gevallen werd er een strafrechtelijk onderzoek door justitie gestart. De NVWA waarschuwt dat de cijfers "slechts de ondergrens tonen”. De werkelijke omvang van de visfraude is lastig vast te stellen, "omdat deze activiteiten zoveel mogelijk buiten het zicht van de overheid worden gehouden."