Dat laat Dafne Westerhof, dierenwelzijnspromotor en oprichter van Het Beloofde Varkensland, vandaag vol trots weten. Op Het Beloofde Varkensland genieten gewone productievarkens van een welverdiende oude dag. Dafne koopt regelmatig een dier vrij, zodat het na bewezen diensten als man of vrouw niet naar de slacht hoeft maar een beter dan ouderwets goed boeren buitenleven kan leiden tot het van ouderdom dood gaat.

"De hoogbejaarde La Mama heeft 170 biggetjes gekregen bij varkensvermeerderaar Edwin Snoek uit Heerhugowaard. Toen ze in 2009 met pensioen ging naar Het Beloofde Varkensland, gaf hij haar een cheque van 1281 euro mee, haar werknummer.

Ook mocht 1281 haar laatstgeboren biggetje meenemen, Edwin (vernoemd naar). Edwin is inmiddels ook bejaard.

Het leven van La Mama is momenteel te volgen op VIPS,"
schrijft Westerhof.

Treurigmakend
Het mooie verhaal van La Mama staat in schril contrast tot wat er momenteel met de varkens in Boxtel gebeurt. Daar drong een grote groep jonge mensen binnen die meende goed te doen. Dafne mag gelden als een van de eerste voorvechters van dierenwelzijn in Nederland. Wat vindt zij van de bezetting?

Westerhof: "Boxtel vind ik heel treurigmakend. Niet alleen huisvredebreuk voor het boerengezin, maar ook voor de moedervarkens en hun biggetjes. Vergeet niet dat de kraamkooi hun enige eigen territorium is. En dan zo'n plotselinge invasie van mensen, terwijl ze anders nooit bezoek krijgen. De hooggevoelige varkens pikken alle spanningen en stemmingen op. Wat zullen die moeders zenuwachtig geweest zijn en hoe angstig hun biggetjes."

Om uit te leggen wat het betekent voor een varken als haar ruimte wordt belaagd, geeft Westerhof een voorbeeld: "Ik sprak eens een boer die was overgestapt op een nieuw huisvestingssysteem (pro dromi) waarin zijn zeugen meer ruimte kregen. Hij was afgestapt van de kraamkooi. Zijn moedervarkens hebben nu wat bewegingsvrijheid en ze kunnen echt contact maken en samen zijn met hun biggetjes. Een feest! Die boer zei: "Ik stap nu nooit meer zomaar hun ruimte in. Die is van de zeugen en hun biggen en die moet ik respecteren." Ik kon die boer wel zoenen. Die heeft het zo goed begrepen."

Bloedtappen
Westerhof betreurt de consequenties van de bezetting in Boxtel. Niet alleen is het bedrijf nu 3 weken 'op slot' en mag er geen varken meer in of uit. Maar veel erger nog: "Nu moet er getest worden op besmettelijke ziektes die mogelijk mee de stal in gekomen zijn. Dat betekent bloedtappen voor onderzoek. Je wilt niet weten hoe dat gebeurt. Arme varkens. Verschrikkelijk."

Zie je de haren op La Mama? Als je weleens in een varkensstal bent geweest, weet je dat de varkens daar doorgaans weinig haar hebben. Varkens die ouder worden én naar buiten gaan, zetten een vachtje aan.
Dit artikel afdrukken