Vroeger ging een groot aantal kinderen dood aan ziektes als kinkhoest, mazelen of waterpokken. Sinds de invoering van vaccinaties tegen deze ziektes gebeurt dat nog nauwelijks. Kinderen voelen zich hooguit even niet lekker, maar worden tegenwoordig meestal niet meer echt ziek van mazelen en waterpokken.

Doorgaans krijgt jaarlijks ongeveer 98% van de leerlingen van openbare scholen in de stad New York een volledig vaccinatieprogramma. Nu de coronacrisis rondwaart in de stad, houden ouders hun kinderen thuis en laten zij hen niet vaccineren. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar werden tussen eind maart en half mei, het hoogtepunt van de corona-epidemie, 40% minder vaccins gehaald. Als de scholen in het najaar weer openen, leidt dit mogelijk tot problemen. “Je zou denken dat mensen gewoon hun vaccinaties gaan halen, nu ze door deze pandemie zien hoe vreselijk het is om geen vaccin te hebben”, aldus een KNO-arts uit Manhattan tegen New York Times.

Uit cijfers van het Michigan Care Improvement Register van afgelopen jaren blijkt dat voor de pandemie tweederde van de kinderen op schema lag met hun vaccinaties. Dit jaar is het aantal gedaald tot ongeveer 50%. Het grootste verschil werd gezien bij kinderen van 7 maanden of jonger. Deze dalende vaccinatiegraad heeft een nadelig effect op de groepsimmuniteit. Volksgezondheidsrichtlijnen schatten dat 93 tot 95% van de bevolking ingeënt moet zijn tegen mazelen om een grootschalige uitbarsting te voorkomen.

Epidemiologie-professor aan de Universiteit van Michigan, Matthew Boulton: “Ik denk dat het uitblijven van de vaccinaties lange termijn gevolgen zal hebben, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid tijd zal vergen om dit goed te maken.” Hij ziet grote problemen ontstaan als mensen hun kinderen niet alsnog laten vaccineren. “We hebben enorme vooruitgang geboekt over de hele wereld, vooral in veel lage-inkomenslanden. Dit kan ons letterlijk jaren terugzetten in onze controle van ziekten die met een vaccin kunnen worden voorkomen, zowel in landen met een hoog als met een laag inkomen.”

Een recent aangepaste wet van de staat New York vereist nu dat kinderen binnen 14 dagen na hun eerste schooldag up-to-date zijn met hun vaccinatieprogramma.

Hoewel deze cijfers afkomstig zijn uit Amerika, speelt het probleem zich op veel meer plekken op de wereld af. UNICEF meldde vorige maand dat al zeker in 25 landen de vaccinatieprogramma’s waren stilgelegd vanwege corona. Ook voor de Covid-19 pandemie kregen meer dan 13 miljoen kinderen geen enkel vaccin toegediend.
Dit artikel afdrukken