Zowel in gesprekken in Den Haag met Nederlandse boeren als gisteren in Brussel bood staatssecretaris Dijksma weinig hoop aan de Nederlandse varkenshouderij. Ze wil niet ingaan op de lastenverlichting die de boeren eisen om goedkoper te kunnen produceren. Dat komt in de praktijk neer op het goedkoper maken van de afvoer van hun mest en ammoniakuitstoot.

Dijksma houdt vast aan een herstructurering van de Nederlandse varkenssector. Hoe dat moet gebeuren, is onduidelijk.

Op verzoek van de provincie Noord-Brabant organiseert Foodlog op 8 oktober aanstaande in Den Bosch het slotgesprek van een proces dat vandaag start. Kunnen boeren, burgers, detailhandel, vleeshandel en vleesverwerkers zelf de uitweg vinden? Dat lukt alleen als er een concreet antwoord op deze vraag kan worden gegeven: hoe kan Noord-Brabant meer verdienen aan minder varkens?

Reserveer hier je plek in de zaal als je live wilt meepraten. Tot die tijd kun je hier ook online meepraten. Uit dat gesprek destilleren we drie centrale stellingen die we op 8 oktober 's avonds in Den Bosch met boeren, verwerkers, handelaren, supers en burgers live bespreken. Daar hopen we spijkers met koppen te kunnen slaan.

Formuleer in de Kwestie Hoe maak je omfietsvarkens? jouw antwoord op de vraag: hoe zorg je ervoor dat consumenten - en dus verwerkers en detaillisten - alleen nog maar een specifiek varken willen?
Zo'n varken concurreert immers niet meer met die hele massa roze dieren die iedere super en worstfabriek overal kan inkopen. En moet het per se veel duurder zijn, zoals iedereen denkt?

Datum: donderdag 8 oktober aanstaande
Plaats: HAS, Onderwijsboulevard 221, 5223 DE 's-Hertogenbosch (op loopafstand van NS)
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Einde: 22.00 uur
Borrel na


Aanmelden kun je via deze link. Print de bevestiging die je krijgt toegestuurd meteen. Het is tevens je toegangsbewijs.

Fotocredits: Boerenbond
Dit artikel afdrukken