Sinds 1955 konden klanten bij Albert Heijn koopzegels kopen. Bij iedere gulden (later iedere euro) kon je voor 10 cent een zegel bijkopen. Een boekje met 490 zegels leverde 52 gulden (of euro) op. Een prima rendement van 6%, dat in al die 65 jaar onveranderd is gebleven.

Maar nu gaat er toch een aardverschuiving plaatsvinden. Albert Heijn stopt met de papieren koopzegels. Sparen gaat voortaan digitaal.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis gaf Albert Heijn al geen papieren koop- of spaarzegels meer uit. Om het besmettingsrisico met het coronavirus te verminderen: geen zegels, geen boekjes, geen extra klantcontactmoment.

Met ingang van 1 juni kun je digitaal sparen, via de AH-app en je bonuskaart. Voor die-hards die hun papieren boekjes nog vol willen maken, blijven er tot het einde van het jaar nog papieren zegeltjes te koop.

Volgens Albert Heijn is digitaal sparen milieuvriendelijker en minder 'arbeidsintensief': klanten hoeven niet te plakken en kassamedewerkers de boekjes niet te controleren.

Hoeveel klanten koopzegels sparen, heeft Albert Heijn nooit bekend willen maken, alleen dat deze klantenbinder door de jaren heen "erg succesvol" is. "Zes procent rente is echt heel veel," zegt Sam Trompert van RTL Z. Een huishouden doet gemiddeld voor €5.570 per jaar boodschappen, ofwel 11 volle spaarkaarten. Dat is €33 euro winst. "Bij een bank is dat een stuk minder."
RTLnieuws - Koopzegels sparen een slimme investering? 'Meer rente dan op de bank'
  • Deel
Druk af