Van 27 januari tot en met 5 februari 2020 volgde Foodlog het (inter)nationale nieuws in een eerste liveblog. Van 1 tot 6 april deden we dat opnieuw, toen het virus ook in Europa volop losging. Omdat het liveblog door de grote aantallen reacties - 815 in totaal - niet goed meer te volgen was, gingen we vanaf 7 april 2020 over op een dagelijks redactioneel artikel, waarin we het coronanieuws rangschikten in een aantal categorieën: het Corona-effect.

Het ging van 7 naar 9 en uiteindelijk terug naar 4 categorieën, waarmee we grip hielden op de veelheid aan coronanieuws. In scheuren in de voedselketen konden we de consequenties van de coronacrisis voor de economie, internationale handelsstromen, de horeca en arbeidsmigranten een plaats geven. In sporen van nieuwe voedselsystemen vonden de versnelde groei van bestel- en bezorgdiensten, bloei van de korte en lokale ketens en innovatie een plekje. Het 'nieuwe gezond' richtte zich op leefstijlveranderingen zoals gezonder eten en leven, maar ook op virus- en vaccinatieperikelen. In 'overig' hielden we onze ogen open voor geopolitieke en internationale ontwikkelingen, en besteedden we aandacht aan de zoektocht naar de oorsprong van het virus.

Zo ontstond in ruim 2 jaar een uniek Corona-effect.

Michelle Boer maakte van de ruim 600 Corona-effectartikelen een Leeswijzer. Alle CE-artikelen zijn getagd en de tags zijn gegroepeerd in een word web, visueel weergegeven als blokken. Scheuren in de voedselketen, Sporen van nieuwe voedselsystemen en Het 'nieuwe gezond' hebben een eigen pagina in de Leeswijzer. De tags die het meest voorkomen binnen die categorieën hangen aan de grootste blokken. Als je klikt op een woord komen alle artikelen met het getagde woord in beeld. De Leeswijzer fungeert als een 'Lees ook' zoals je die kent van Foodlog.

Klik hier voor de Leeswijzer en struin door de onderwerpen die in 2 jaar tijd op Foodlog aan de orde zijn gekomen.

Leeswijzer
Dit artikel afdrukken