Verhalen van 12 juni rondom Corona vind je in Genezen corona-patiënten zijn nog lang niet gezond.

In de Ondertussen van vrijdag 12 juni vallen mij deze berichten op:

- de 'bieroorlog' tussen Grolsch en Lidl gaat een nieuwe fase in: een hoger beroep tegen het oordeel van de rechter in het voordeel van Lidl (Algemeen Dagblad). Anderhalf jaar geleden introduceerde de Duitse discounter zijn eigen biermerk Kordaat in Nederland. Dat was tegen het zere been van Grolsch, dat net zijn lichte pilsje Kornuit in de markt had gezet. Grolsch toog naar de rechter omdat de namen te veel op elkaar zouden lijken. Tevergeefs. De rechter was er niet van overtuigd dat de consument zich gemakkelijk zou vergissen. Lidl blij, want waar de Nederlander zijn bier koopt, doet hij ook zijn boodschappen. Als Lidl dus een trekker heeft (lees: Kordaat), komt dat het marktaandeel van de super ten goede. Grolsch is niet blij, want doordat de namen zo op elkaar lijken, neemt "met de dag de kans toe dat de consument Kornuit associeert met prijsvechtersbier in plaats van een A-merk". En dat voor een nieuw bier (lees: Kornuit) waar €14,5 miljoen aan reclame en marketing in is gestoken. In de hoger beroepszaak die vandaag diende, bleek dat Kordaat zich in anderhalf jaar opgewerkt naar de zevende plek op de Nederlandse bierlijst, ten koste van Heineken, Amstel, Hertog Jan, Bavaria en ja, ook Grolsch. Alle grote biermerken worden dus geraakt. Uitspraak volgt op 25 augustus.

- onder egels heerst een mysterieuze ziekte. Zieke egels krijgen akelige wonden aan kop en pootjes en last van benauwdheid (RTL). Onderzoekers weten niet wat oorzaak is van de zeer besmettelijke ziekte. Zo'n 60 à 70% van de zieke egels overleeft het niet. Jenny Kleve van Egelbescherming Nederland spreekt over een “serieus probleem”. Kleve startte een werkgroep om de oorzaak van de ziekte zo snel mogelijk te achterhalen, met onder meer het RIVM, het Dutch Wildlife Health Centre, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Antwerpen en diverse dierenartsen. Het gaat niet goed met de egel: sinds 1994 is de populatie met 70% afgenomen. "De egel houdt steeds minder leefruimte over en we gebruiken te veel gif," zegt Kleve. "Daardoor zijn er minder insecten voor ze om te eten. Het is heel zonde, het zijn prachtige beestjes en juist altijd heel stoer."

- één van de bijverschijnselen van de lockdown was dat Amsterdammers hun vuilniszakken náást de vuilniscontainers lieten staan. Bang om de container aan te raken wellicht, maar ook omdat ze meer afval overhielden van afhaal- en bezorgmaaltijden. De stad gaat nu minituintjes aanleggen rondom 17 afvalcontainerplaatsen (The Guardian). Als het er rondom de afvalbak netjes en verzorgd bij staat (met bloemen en groen) doet dat - hoopt de gemeente - een "moreel beroep" op mogelijke afvaldumpers. Uit een eerder experiment met kunstgras onder 150 afvalbakken bleek dat in de directe nabijheid daarvan de helft minder afval rondslingerde.

Van het crisispakket van €600 miljoen voor de sierteelt en voedingslandbouw blijven honderden miljoenen euro's ongebruikt. Tijdens de begrotingsbehandeling van het steunpakket in de Tweede Kamer bleek dat er voor €156 miljoen aan steun is aangevraagd (Nieuwe Oogst). Het steunfonds van €50 miljoen voor de aardappeltelers is wel met €2,6 miljoen overtekend. Een motie van de SGP om de 'overblijvende' steungelden te verdelen over sectoren (zoals de kalver- en eendenhouderij) die nog geen steun hebben gehad, werd door minister Carola Schouten afgewezen: de overgebleven miljoenen vloeien terug in de staatskas.


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken