Zijn de Amerikaanse boeren blij met de Mexicaans Muur? Nee, zei hier Lourens Gengler, want Trump moet exporteren. Nee, zegt ook Modern Farmer want bergen goedkope landbouwarbeiders komen uit Mexico. De prijs van eten zou flink omhoog gaan. In plaats van laagbetaalde Mexicanen, moeten weer Amerikanen voor een net wat hoger loon aan het werk in de Amerikaanse landbouw. Het is een aanpak die je zelfs 'eerlijk' zou kunnen noemen omdat het voor 'eerlijke prijzen' zorgt. Waarom doet de gehaaide zakenman Trump dat als president van VS?

Hij heeft 300 miljoen consumenten die hij nagenoeg volledig uit eigen land van voedsel en andere artikelen kan voorzien als hij dat wat nu van buiten binnenkomt buiten de deur houdt. Dat houdt al die centen in eigen zak en zet zijn economie kennelijk weer extra aan, moet hij denken

En dat vindt ook de economie zelf. Niet voor niets is de Dow Jones flink omhoog. De boze oude verarmende witte man en zelfs de arme zwarte Amerikaan zal Trump daarom mee blijven krijgen. Zoveel daadkracht hebben Amerikanen nog nooit gezien.Niet-christen vreemdelingen mogen de VS niet meer in. Ondanks visa neemt de KLM zulke mensen al niet meer aan boord op weg naar de het land van Uncle Sam. Open minded Amerikanen, de wereld en ook Amerikaanse rechter klaagden. Een vriendin van mijn vrouw - moslima uit Maleisië - wordt vastgehouden op een Amerikaans vliegveld. Ze mag niet meer naar haar thuis in Palo Alto waar ze studeert. Ze dreigt op haar Facebookpagina de VS voorgoed te verlaten omdat ze het land alleen nog maar uit en niet meer in kan reizen. Onderwijl trok Trump gisterochtend (US tijd) een beetje bij. Alleen green card holders mogen er nog in, heet het inmiddels. Zal Trump stoppen?

Achter zijn muur realiseert Trump de 'eerlijke prijzen', waar menig Europees politicus - vooral rond landbouw - om bedelt
Daadkracht en 'eerlijke prijzen'
Nee. Vriendin Latifah is een groot talent, maar ze zal hem worst wezen. He's a business man. Hij weet hoe hij als bot staatsman Mexicanen zonder een rekening te sturen, toch kan laten betalen. Hij weet ook hoe hij Chinese onderdelen uit de iPhone van Apple kan weren om banen en dus meer koopkracht in de VS te creëren. Hij zal maximaal doorgaan binnen de mogelijkheden die hem geboden worden. Protectionisme werkt voor de VS tegen de opkomende Aziatische boom-economieën. Met lage prijzen veroveren ze de vrije wereld. Vergeet TPP, de op Azië gerichte vrijhandelsdeal die Obama nastreefde, schreef zelfs de oude en gerespecteerde Harvard Business Review al. Trump schafte de deal af; het was één van zijn eerste omstreden daden als president. Zoveel en zo snelle daadkracht hebben de VS en rest van de machtige wereld nog niet eerder gezien in onze tijden. Achter zijn muur kan Trump de 'eerlijke prijzen' en banen realiseren, waar menig Europees politicus - vooral rond landbouw - om bedelt.

Op dit moment staan we even helemaal alleen tussen al die opeens opdoemende muren
Wen er maar aan. Ook al is de nieuwe baas van het oude symboolland van de vrije markteconomie een man met een vermoedelijk weinig fraai psychologisch profiel, zodra die ene flinke muur staat, kunnen er meer volgen. Premier Theresa May van Engeland plantte de hare alvast in het Kanaal en scheidde zich af van het vasteland, delightedly so zei ze erbij. Aan Trump mag een steekje los zijn - maar May is shrewd, zo noemen ze slim, sluw en doortastend aan de andere kant van het Kanaal. Poetin bouwde zijn muur al eerder en China hanteert zulke schotten al net zo hard voor inkomende goederen zodra het ergens zelf genoeg van heeft of maakt. Europa is daarentegen sterk afhankelijk van wereldhandel voor zijn machineverkopen en auto's én de open markt om van zijn zuivel en vlees af te komen. De tijd zal leren hoever weldenkende Amerikanen en de veiligheidsdiensten hun nieuwe president laten gaan, maar op dit moment staan we even helemaal alleen tussen al die opeens opdoemende muren.
Dit artikel afdrukken