De hD2R-neuronen maken deel uit van een neuraal netwerkje, dat overeten voorkomt en het zoeken naar voedsel regelt. Voedsel zoeken is niet alleen een intuïtieve actie van een dier, waarbij het alles opeet wat het tegenkomt. Bij het zoeken doen zich ook keuzemomenten voor: wel of niet eten. Dat voorkomt overeten, maar behoedt het dier ook voor blootstelling aan roofdieren of andere gevaren op de plek waar het voedsel beschikbaar is. Dit tijdens de evolutie behouden beschermingsmechanisme is als het ware een cognitief laagje bovenop de intuïtieve aandrang tot eten.
Als de neuronen van de labmuizen werden geprikkeld, aten de muizen minder. Bij uitschakeling aten de muizen meer. In de aanwezigheid van voedsel weerhield het neurale circuit de muizen dus van eten. Want soms is het verstandig om dat hapje dat voor je ligt niet te eten. De neuronen maken eten minder belonend en beïnvloeden daarmee de relatie van het dier tot voeding. Door dat systeem te 'trainen', kan de gretigheid om te eten verminderen; mogelijk ook bij mensen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huib ik begrijp wel wat muizen verkeerd doen. Ik heb er een paar in mijn tuin en ze willen bij mij naar binnen en mijn net gekochte brandnetel kaas opeten.
Mijn vraag is echter wat doe de redactie van FOODLOG verkeerd. Er zijn binnen het thema gezondheid in de laatste 16 bijdragen maar 65 reacties geweest. Er zijn maar drie bijdragen geweest met meer dan10 reacties. Foodlog redactie: Tijd voor actie!!
Vandaar dat mijn huismuis wel de met pindakaas gevulde pistachenootdop met kracht tussen mijn vingers vandaan rukt - er zelfs aan hangt -, maar de pindakaas in mijn levendval mijdt als de pest. Een neuraal breiwerkje!