Duurzaam is Big Business. U koopt Puur & Eerlijk bij Albert Heijn omdat u goed wilt doen en lekker wilt slapen. Albert Heijn wil er ook graag vanaf zijn en koopt zijn Puur & Eerlijke vis in bij de Marine Stewartship Council. U-weet-wel, die van dat blauwe logootje met de letters MSC.

In een artikel in het serieuze blad Nature werd MSC afgelopen woensdag met de grond gelijk gemaakt door al even serieuze wetenschappers. MSC is opgezet door Unilever en het Wereld Natuur Fonds om de vis te beschermen. De organisatie blijkt verworden tot een geldmachine van 8 miljoen Engelse ponden per jaar die grote belanghebbenden een plakkertje laat kopen zodat ze dan duurzaam mogen heten. Schrijnend voorbeeld is de zgn. Chileense Zeebaars. Er valt goed aan te verdienen en dus werd hij ook nog eens duurzaam verklaard. We weten, zo zeggen de wetenschappers achter het artikel, vrijwel niets van de stand van deze vis. Toezicht op het wel en wee van het beest zijn dus onmogelijk. Maakt niet, want het brengt geld in het laatje. Vermoedelijk bloedgeld. En marketinggeld, want wij gaan er lekker van slapen en kopen zo'n vis daarom graag.

Het artikel in Nature is onbeschaamd samen te vatten met de woorden: commerciële vis is altijd duurzaam te krijgen, want duurzaamheid is te koop. Certificeerders kunnen honderdduizenden euro's verdienen en draaien dus graag omzet.Privatisering en belangen van een handjevol heel grote organisaties zijn het probleem. Kennisgebrek bij derden én binnen de certificeerders zorgt ervoor dat de problemen zelden naar buiten komen of eindigen in een welles-nietes pingpong in de media.

Een dag na het Nature-artikel antwoordde de MSC organisatie dat ... ja-wat-eigenlijk? Er staat niet veel meer dan dat het allemaal niet waar is. Het staatje laat zien dat MSC bedreigde vissoorten certificeert. Volgens MSC komt dat omdat de auteurs van het Nature artikel met een andere maat meten dan zij.
Precies. Welles-nietes. Vertrouwt u het nog? Ik was er definitief klaar mee toen vis die al lang duuurzaam was voor veel geld werd ver-MSC-eed.


Dit artikel afdrukken