De redactie kreeg een brief van 13 juni jl. in handen waaruit blijkt dat een onderzoek is gestart naar de overdracht van MRSA. Men wil weten of de bacterie zich wellicht al op enige schaal van mens tot mens verspreidt. Dat is een goeie zaak, want we kunnen het maar beter weten.
Nee, dit is geen stemming- of bangmakerij, maar wel een gevolg van de manier waarop we varkens houden: met veel medicijnen en weinig arbeid, want dat is goedkoper.
Als je ze allemaal en altijd maar genoeg antibiotica geeft worden de dieren niet ziek en heb je er weinig werk aan. Behalve dan aan wat onder de oppervlakte leeft en langzaam resistent wordt. Dat is nl. het gevolg van veel antibiotica. Veel varkens doen de rest. Springt het beestje over op mensen en kunnen we het niet meer bestrijden omdat er geen
MRSA onder mensen, het is één van de prijzen die we betalen voor onze mateloze goedkoopteziekte.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
We hebben er weer eentje bij, overdraagbaar via geiten, runderen en schapen...
Nick, het ging vooral om de communicatie over en weer. Wanneer ik bij een varkenshouder op bezoek kom, dien ik - voor ik de stallen betreed - speciale kleding/schoeisel aan te trekken, en door een ontsmettend badje te lopen. Kwestie van voorzorgsmaatregelen.
Je kunt toch niet verwachten dat alle ziekenhuisbezoekers zich ontsmetten vóór ze een ziekenhuis betreden? Maar van de varkenshouder en ik vermoed de kippenboer wél. Ik vind dat niet 'zwarte pieten', maar gewoon praktisch. En ze hoeven dan niet eens in de wachtkamer te wachten, zoals de andere patiënten ;-).
"Daarenboven kosten antibiotica ook geld. Het gebruik ervan als groeistimulator of als profilaxie is daarom de laatste 10 jaar quasi opegegeven (meldde men mij in de zalmsector)".
In de varkenssector is de factor arbeid gedaald en de factor geneesmiddelen gestegen, m.n. door antibiotica. Er wordt gebruikt gemaakt van zgn. 'toppings', die over het voer worden gestrooid.
Ik schreef er eerder over
Dat varkenshouders verantwoordelijk zouden zijn voor de ziekenhuisbacterie is overtrokken, de varkensboer als zwart schaap.
Ziekehuisinfecties zijn in de eerste plaats het resultaat van slechte hygiëne in commerciëel gerunde ziekenhuizen en slecht gebruik van (voor mensen bestemde)antobiotica.
vergeet niet dat de antibiotica voor menselijk gebruk in de regel tot een andere klasse behoren dan die voor dierlijk gebruik. Net om resistentie te voorkomen.
Daarenboven kosten antibiotica ook geld. Het gebruik ervan als groeistimulator of als profilaxie is daarom de laatste 10 jaar quasi opegegeven (meldde men mij in de zalmsector)
Of zijn mijn bronnen achterhaald?
De meeste ziekenhuizen hebben een apart logistiek traject voor varkenshouders, uit voorzorgsmaatregelen. Enige vraag aan de varkenshouder is om tijdig zijn/haar komst te melden. Daar zit hem de crux.