Snappen jullie dat nou nog? Lees onderstaand bericht en toets je kennis van de economische principes. Of is dit een mooi gevalletje van: 'elk voordeel heb z'n nadeel....'
De Nederlandse kaasproductie blijft op een hoog niveau. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ). In de eerste vier maanden van dit jaar is 5,7% meer kaas geproduceerd dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Hiermee wordt de stijgende lijn van 2006 voortgezet. In Europa is de kaasproductie over de periode januari tot en met april 5,2% gestegen volgens de cijfers van het PZ. De kaasproductie groeide in alle landen behalve in België en Tsjechië. De grootste groeiers waren Polen (12%), Nederland (5,7%) en Duitsland (3,7%).
Doordat steeds meer melk wordt ingezet voor de kaasproductie is de productie van magere melkpoeder en boter gedaald. In combinatie met een aantrekkende internationale vraag naar magere melkpoeder en boter zijn de prijzen van deze producten vanaf februari dit jaar gestegen. De prijsstijging bij boter en melkpoeder breidt zich langzaam uit over de hele zuivelmarkt. De eerste verhoging van de kaasprijs is al geweest. Het PZ voert de huidige stand van zaken op de zuivelmarkt terug op het wereldwijd ontbreken van een evenwicht tussen vraag en aanbod.
bron:productschap zuivel
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de UK is iets vergelijkbaars aan de hand. Zie dit stuk van een artikel uit The Observer:
Cheddar hits £2,000 a tonne as global milk demand soars
Upheaval in the worldwide dairy market means big price rises for the nation's favourite nibble
Jamie Doward, home affairs editor
Sunday July 15, 2007
The Observer
Cheese sandwiches and pizzas may no longer be a cheap snack. A combination of freakish weather and runaway global demand for milk is sending the price of cheese soaring.
In the past three months the wholesale price of cheddar in Britain has increased by £350 a tonne, breaking the £2,000 mark. Similar rises over the next quarter look likely and cheesemakers are braced for hefty price hikes.
It is bad news for pizza chains and Britain's fromage lovers who have enjoyed four years of the price remaining stable. But no more.
Article continues
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
'There has been a surge in prices for butter and milk powder,' said Nigel White, secretary of the British Cheese Board, the body that represents more than 40 of Britain's cheesemakers. 'It's going to have to ripple through to the cheese market.
'A lot of cheese prices are based on contracts that are currently in place but are soon going to come to an end. The pressure is building.'
Historically, wholesale milk prices have remained low in the UK. Currently a litre of milk sells for around 18 pence. 'But as contracts are renewed there's talk it will go to 25 pence by Christmas,' said Gwyn Jones, chairman of the National Farmers' Union Dairy Board.
Experts say a massive increase in demand for milk from fast-growing countries such as India and China is playing havoc with the normal laws of supply and demand.
A severe drought in Australia - one of the world's biggest milk producers - and an EU policy to reduce milk production among member states have both restricted supply. The result is that global supply cannot keep up with demand. For the owners of Italian restaurants, the massive price increases could not have come at a worse time. Wheat prices are also soaring, sending the cost of pasta spiralling.