Mosselen en oesters uit deze gebieden mogen niet in de handel worden gebracht. De NVWA adviseert particuliere vissers en recreanten voorlopig geen mosselen of oesters te rapen uit deze beide gebieden.
De start van het mosselseizoen op woensdag 29 juni komt echter niet in gevaar, meldt Het Nederlands Mosselbureau. ‘De bewuste gebieden zijn nagenoeg geen productiegebieden voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen’, volgens het persbericht. De mosselen uit de gevaarlijke gebieden "komen pas weer in de handel als de analyse-uitslagen goed zijn."
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Verkoop van mosselen flink ingezakt', kopt Distrifood.
De verkoop van mosselen in Nederlandse supermarkten is de afgelopen periode stevig gedaald, als gevolg van het nieuws over de in de Oosterschelde aangetroffen giftige stof TTX. De verkoop aan restaurants blijft wel op peil. Om aan de vraag te kunnen voldoen, worden veel Duitse mosselen aangevoerd.
En in een kind van drie zit gemiddeld anderhalf Legoblokje.
Behalve om de mogelijke aanwezigheid van TTX moeten we ons mogelijk ook zorgen maken om het microplastic in de mosselen.
Dat is geen nieuws, maar nu wel nader gekwantificeerd door wetenschappers van de UGent en de Vrije Universiteit van Amsterdam. De Morgen meldt: Bij een gemiddelde portie mosselen krijg je al gauw 300 tot 600 plastic deeltjes binnen en mogelijk zelfs enkele duizenden. Of dit schadelijk is voor de gezondheid, is voorlopig onduidelijk. Volgens professor Colin Janssens van de UGent bevat een gram mossel al snel één plastic deeltje. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam is het nog erger en bevat een gram tussen 19 en 105 deeltjes plastic. Wie een halve kilo mosselen eet, krijgt dus honderden tot duizenden plastic deeltjes binnen.
#4 Ja, de geep was er wel, op de markt in Utrecht! Lekker gesmikkeld van deze - inderdaad als 'seizoensvis' aangeprezen - vis met zijn mooie groene graten.
Een commerciële graadmeter zijn de Belgen die naar het kleine Zeeuws-Vlaamse Philippine (Een dorp met maar 2200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen) komen…
Je kunt er je auto nu ook door de week niet kwijt.
Vertrouwen in de mossels, of in de Hollandse keuringsdiensten ?
De prijs is gelijk in elk restaurant € 27,50 p/p (wordt geserveerd alleen met frietjes en mosselsaus)
De link Philippine (dat vroeger ook een mosselhaven had voor de afsluiting van de Braakman) en Yerseke is zeer sterk
Het verwondert me, dat sommige restaurant al ‘moules parquees’ (rauwe mossels op een bedje van ijs met een halve citroen en een pepermolen erbij) op de kaart hebben, wat doorgaans pas in het najaar gebeurt, wanneer het kouder wordt.
Is niet gebruikelijk...
Zeker met het nieuws van dit moment, is rauwe mossels serveren wel stoer…
Heer Klootwijk#
Misschien heb ik het gemist, maar ondanks mijn oplettendheid verdorie dit jaar helemaal geen meivis of geep gezien !?
Heel jammer…
Wordt ook heel slecht verkocht vanwege schoonmaken en de vele graten..
Ik vrees dat ik het volgend jaar moet ‘reserveren’.