In de Ondertussen van 10 maart vallen mij deze berichten op:

- Nederlandse mosselkwekers zitten in zwaar weer. Vijf tot tien bedrijven hangt mogelijk een faillissement boven het hoofd. De sector heeft al drie slechte jaren achter de rug en de voortekenen voor dit jaar zijn ook niet goed. Schuimalg op de Oosterschelde, de stormen van de afgelopen weken en lage prijzen voor mosselen. Dat zijn een paar van de redenen dat het niet goed gaat met de mosselkwekers. Afgelopen jaar gingen veel mosselen verloren door de schuimalg. Naast hoop op kwalitatief betere mosselen dit jaar denkt Addy Risseeuw, voorman van de Producentenorganisatie Mossel, dat er binnen de mosselsector ook gezocht moet worden naar nieuwe oplossingen. Welke? "Betere samenwerkingen" (NOS). Daar gaat het al jááren over.

- waarschijnlijk gespannen gezichten vanmorgen bij Bol.com en Coolblue. Niet wegens het coronavirus, maar omdat Amazon.nl vandaag zijn opwachting maakte in Nederland. Eigenlijk is de lokale heropening non-nieuws (Emerce). Nederland loopt de deur bij Amazon al lang plat. Afgelopen jaar kochten we er voor meer dan €300 miljoen aan spullen zonder dat het bedrijf ook maar één euro uitgaf aan reclame. Amazon bedient de Nederlandse markt vanuit Duitse fulfillmentcentra. Elk pakketje komt uit Duitsland, dus Nederlandse webwinkels kunnen per definitie sneller leveren. Vooralsnog.
In het assortiment van de vernieuwde webshop zitten ook levensmiddelen. Uitsluitend houdbare producten van onder meer Red Bull, Lay’s, Douwe Egberts, Lavazza, Pepsi, Kellogg’s en Nature Valley. Verschillende versgroepen zijn al wel in de navigatie te vinden, maar nog niet met versproducten gevuld (Distrifood).

- de tienkoppige vakjury is eruit; de nominaties voor de Jaarprijs Goede Voeding 2020 zijn bekend (VoedingNu). Het publiek kan vanaf nu stemmen op drie verschillende producten van PLUS, BonDuo en TastyBasics. Na drie jaar gewonnen te hebben, zit Albert Heijn dit jaar niet bij de genomineerden. Supermarktketen PLUS dankt de nominatie aan het verspakket voor mini pizza wraps. Het tweede genomineerde product is het eiwitrijke ontbijtproduct met vitamine D3 en vezels van BonDuo. Dit product is vooral gericht op ouderen. TastyBasics sleepte een nominatie in de wacht met een muesli op basis van noten, pitten en zaden. De muesli heeft een laag koolhydraatgehalte en is rijk aan vezels en eiwitten.

Diep in de Noordelijke IJszee leven familieleden van de bacterie Chlamydia trachomatis, de veroorzaker van de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia, zonder gastheer (WUR). Opmerkelijk, want er werd altijd gedacht dat de bacterie niet zonder gastheer kon overleven. Naast mensen infecteren Chlamydiabacteriën ook koala’s en microscopische organismen zoals algen en plankton.

De ‘vegamorfose’ van de KFC in Rotterdam valt bij de bezoekers in goede aarde; lange rijen en ‘kiplekker’ (Metro). Het biologische landbouwareaal blijft in Vlaanderen groeien en bedraagt nu ongeveer 8.000 hectare (Vilt).
Nieuwsuur maakte een drieluik over de bedreigingen voor het Nederlandse landschap. Deel 1 gaat over de landbouw (NOS). De titel is nogal gebruikelijk: het landschap is dood, geen dier of plant te bekennen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken