In de Ondertussen van woensdag 29 januari vallen mij deze berichten op:

- binnen 15 minuten staan je bestelde boodschappen voor de deur, zonder bezorgkosten. Dat maakt Yandex, aanbieder van digitale diensten in Rusland, mogelijk in Moskou. De nieuwe online service van het bedrijf heet Lavka. Volgens Bloomberg bestaat Lavka uit een netwerk van kleine magazijnen met ongeveer 2.000 artikelen, zogenaamde dark stores, verspreid over de hoofdstad. Lavka-fietskoeriers bezorgen de bestellingen. Yandex kan daarmee wat andere bezorgdiensten niet kunnen: supersnel leveren. Amazon kan er niet aan tippen, volgens Bloomberg.

- naar aanleiding van het vorige week gepubliceerde boek Branded Protest, schrijft Trouw over de beeldtaal van Extinction Rebellion. Ze gebruiken neonkleuren om hun alarmerende boodschap over te brengen. Idyllische plaatjes met bloemetjes en bijtjes zijn maar "slappe hap", aldus mede-oprichter Clare Farrell. Daarmee bereik je niks. De beweging laat zich inspireren door onder meer pop-art, creatieve geesten van de jaren zestig en de Britse textieldesigner William Morris (1834-1896). De omcirkelde zandloper, inmiddels ook gebruikt door de beroemde straatkunstenaar Banksy, staat centraal. De tijd tikt, zoals het zand wegloopt.

- het parkeerterrein van evenementenlocatie Biddinghuizen wordt overkapt met 90.000 zonnepanelen. Op het terrein vinden onder andere het vierdaagse popfestival Lowlands en het driedaagse dancefestival Defqon plaats. Dankzij het meervoudig grondgebruik kunnen 15.000 auto's parkeren en 10.000 huishoudens of 100 'Lowlandsen' jaarlijks van stroom worden voorzien. NOS jubelt dat generatoren nu niet meer nodig zijn bij de festivals op het terrein. In theorie is dat natuurlijk zo. Jelmer Pijlman, directeur van Solarfields, bouwer van het zonnepark, is praktischer: als de panelen er liggen gaan ze onderzoeken of dat mogelijk is. De zon kan natuurlijk niet real time alle energie opwekken: de gegenereerde zonne-energie moet nog wel ergens opgeslagen worden.

The Guardian vroeg zijn lezers om ingenieuze manieren om afval te voorkomen. Tips kunnen niet meer aangeleverd worden. Zou de krant echt overspoeld zijn met een stormvloed aan waste hacks?
Door batterijen op te bouwen uit nanodeeltjes zou opladen veel sneller kunnen gaan, denkt een team onderzoekers dat aan zo'n oplossing werkt aan het AJ Drexel Nanomaterials Institute (Grist). Als het lukt, kun je je Tesla in 5 minuten opladen in plaats van in een uur.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken