Na 595 dagen onderhandelen hebben de Britten en de EU een voorlopig akkoord bereikt over hoe het Verenigd Koninkrijk uit zal treden.

Een woordvoerder van premier Theresa May bevestigt berichtgeving in de Britse media dat de ministerraad woensdag om 14.00 Britse tijd bijeenkomt om het onderhandelingsresultaat te bespreken. Dinsdagavond zal zij haar ministers ontvangen voor individuele gesprekken en woensdagochtend zal een kabinetsberaad plaatsvinden, aldus Britse journalisten. Dat schrijft de NRC.

Via het NRC-brexitblog kun je de laatste ontwikkelingen op de voet volgen. Over de inhoud van het akkoord is nog weinig bekend. Wel is duidelijk dat het in Britse politiek in ieder geval niet zonder slag of stoot zal worden geaccepteerd. De Ierse grenskwestie blijft een heikel punt. De vermoedelijk voorliggende oplossing brengt het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU, zonder dat het invloed heeft op het formuleren van de spelregels. Dat is voor zowel voor- als tegenstanders van brexit een derderangs oplossing.
NRC - Voorlopig akkoord bij Brexit-onderhandelingen
  • Deel
Druk af