Morgen hebben we het erover op kasteel Groeneveld in Baarn in onze vierde aflevering van 'De Smaak van Nederland'. We vragen consumenten wat zij er van vinden. Daarom houden we plaatsen open voor mensen die via de krant (Gooi- en Eemlander) en
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier = in de achterhoek... Nu even wat minder, maar ik verwacht dat dat met de nattigheid komende week wel weer goed gaat komen! 't Is warm genoeg in elk geval. Maar, ik heb toch liever kippezwam dan eekhoorntjesbrood... Maar we gaan bijna off-topic :o)
Sinds half juli?!?!? Waar hier? Ik ga er in oktober speciaal een tijdje een eind zuidelijker voor wonen.
Hoho, niet 'aantasten', maar wel naar meer van hetzelfde verlangen. Dat is mijn hypothese.
Dick, eekhoorntjesbrood is er al volop sinds half juli. Maar ik zei juist dat het wél een vleesvervanger is maar geen eiwitvervanger (we zijn het dus eens). Wat mij betreft geldt zeker weten dat je beter gaat proeven als je minder vlees eet, misschien niet in de laatste plaats omdat je ook andere ingredienten meer als volwaardige smaakbasis gaat beschouwen. Maar of vlees je smaak aantast zoals koffie, alcohol en roken, dat betwijfel ik sterk!
Ewout, beoordeel het dan straks op de diepgang over de discussie. Ik hoop en verwacht dat die ergens toe zal leiden.
Eiwit en paddo's: als we al 'voldoende vlees eten' kan dat geen argument zijn voor paddestoelen om als eiwitbronvervanger te fungeren. Je bedoelt dus: het voelt lekker en geeft geen verlangen naar vlees.
Ik zie uit naar oktober. Eet dan graag eekhoorntjesbrood. Zoals mijn Franstalige buurvrouw zegt (ze heeft een reputatie als paddestoelen-expert): "c'est meilleur que de la viande" ('ze zijn lekkerder dan vlees'). Wat mij betreft heeft ze gelijk.
Vanmiddag sprak ik een overtuigd vegetariër. Ze vertelde me dat ze sinds ze vegetarisch eet, heel andere dingen proeft in plantaardige voeding. Het wordt lekkerder en rijker.
Ik vermoed dat het net zo is als met koffie, alcohol en roken. Als je het veel gebruikt, wil je er meer van. Je raakt ergens aan gewend. Ook aan de ontwenning. Maar hoe zit het dan met paddestoelen en met name met het dagelijks herfstbrood van onze langstaartige vrienden: is het ongelofelijk veel lekkerder en rijker van smaak of een natuurlijke bevrediger van dezelfde soort sensaties?
@Dick, met foodlogwaardig bedoelde ik dat er voldoende diepgang is - niet zomaar een leuke proeverij. Nogmaals: wat dat betreft vond ik de sessie over ambachtelijkheid de beste tot nu toe...
@Yneke, allereerst verschilt dat natuurlijk enorm per paddenstoelensoort. Maar het kan natuurlijk een uitstekende vleesvervanger zijn, zelfs als het geen eiwitvervanger is. Zeker voor het avondeten, wanneer we niet nog een hele dag hoeven te overbruggen en snacks moeten weerstaan (het door jou eerder aangehaalde 'vol' signaal dat eiwit langer afgeeft). Een vleesvervanger kan ook iets zijn dat ervoor in de plaats op het bord ligt; de meeste mensen eten tenslotte meer dan genoeg vlees in een week.