Horecaprijzen zijn sinds eind 1998 met meer dan 40 procent gestegen. De prijsstijging lag in deze periode bijna altijd hoger dan de inflatie, die in totaal 25 procent bedroeg. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.
In oktober van dit jaar stegen de prijzen in kantines het sterkst. Prijsstijgingen van accomodaties zoals hotels, vakantiehuisjes en campings waren beperkt.
In het tweede en derde kwartaal van dit jaar gaven Nederlanders aanzienlijk minder geld uit in de horeca. Dat hing samen met economische tegenwind en de forse prijsstijgingen.
In bijna de gehele Europese Unie stegen de horecaprijzen de afgelopen jaren flink. Duitsland is een uitzondering. Horecaprijzen stegen daar vrijwel even hard als de gemiddelde consumentenprijs.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Wouter,als ik de informatie moet geloven van het afgelopen jaar, dan zal men inderdaad uit eten blijven gaan. De bedrijven die het voor elkaar krijgen om een goede prijs kwaliteit te bieden zullen daarvoor beloond worden. Kijk maar naar de ontwikkelingen van de michelinsterren. Het is nog nooit zo goed geweest in Nederland. Overigens is dat een oogst van jarenlang zaaien, lees:opleiden.
Mensen voor wie uit eten gaan een luxe is, zullen gaan snijden in hun budget. We zijn in Nederland nu beland in een situatie dat uit eten gaan niet alleen meer als luxe wordt gezien. Het is een onderdeel geworden van het uitgaanspakket. w Dus in dezelfde range als theaterbezoek, filmpje pikken hoort nu ook een vorkje prikken. Al naar gelang het budget zal de keuze van het restaurant worden afgestemd.
In dezelfde ontwikkeling, en wellicht mede door de bredere bekendheid van eten, loopt mee het thuis koken, met groepjes koken, kookworkshops, managementkooksessie etc. etc. ( kijk naar de tv series die ons hiermee om de oren slaan- wie is de chef etc) Dat zal ook gewoon doorlopen,zo niet juist versterkt worden door de crisis, maar wie de nectar van het goede geproefd heeft...... zal zich dat niet snel laten afnemen.
Iedereen heeft het over de horeca, maar kijk ook eens naar de kledingdetailhandel. Mijn eerste kelneroverhemden kocht ik bij de Zeeman voor 3,95. In guldens nog wel :p Een Levi 501 kostte iets van 80 gulden toen ik op de middelbare school zat. Dat red je nu echt niet meer.
Ailko, wat zegt jouw glazen bol nu? Blijven mensen gewoon uit eten gaan ondanks de crisis? Kiezen ze meer voor voordeelmenu's? Of gaan ze weer meer thuis koken? En wat gaan de horecazaken doen?
@Wouter, sinds we de euro hebben ben ik gestopt met terug rekenen. Dat schiet helemaal niet op en stelt alleen maar teleur. Nieuwe valuta, nieuwe normen. Dus dat gezeik van terugrekenen heeft helemaal geen nut.
In 2000 voorspelde ik dat de horecaprijzen naar aanleiding van de valuta omwisseling zouden gaan stijgen, dat was onderdeel van mijn scriptie nav van de titel meestergastheer. Al meer dan 15 jaar lang had de horeca (dus van 1985-2000)
de prijzen stabiel gehouden. Dat kwam door te gaan schaven aan de inkoop kant en personeelsbezetting in het bedrijf.
Het is voor mij dus niet meer dan logisch dat die prijsstijging doorzet. Het was hard nodig!