Het hooggerechtshof van de staat New York heeft Monsanto in het ongelijk gesteld in een zaak die het bedrijf had aangespannen tegen de activistische organisatie Avaaz.

Monsanto eiste de overhandiging van alle Monsanto-gerelateerde privénotulen, e-mails en dossiers die Avaaz in het bezit heeft. In de 168 pagina’s tellende dagvaarding die Monsanto had ingediend, werden ook de namen en e-mailadressen van Avaaz-leden die anti-Monsanto-petities hebben ondertekend opgeëist.

Na een oproep van Avaaz doneerden bijna 200.000 leden geld om de New Yorkse topadvocaat Andrew Cellie in te huren. Hij stelde het verweer tegen de dagvaarding samen. Ricken Patel, directeur van Avaaz noemde de tekst die dat opleverde “a thing of beauty”.

De rechter oordeelde dat Monsanto "niet mag verwachten dat de activiteiten en privacy van de leden van de organisatie openbaar kunnen worden gemaakt", aldus Avaaz in een persbericht. Volgens Patel las de rechter Monsanto vooral de les over de grondbeginselen van de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

Hoewel de Avaaz deze ronde heeft gewonnen, kan Monsanto nog in hoger beroep.

Monsanto verloor vorige maand ook al een rechtszaak. Daarin ging het om een schadevergoeding van $290 miljoen aan een tuinman die kanker zou hebben gekregen door het jarenlange gebruik van Monsanto’s bestrijdingsmiddel glyfosaat.
AVAAZ - Press Centre
Reageer
  • Deel
Druk af