Dat melden diverse bronnen. Vorig jaar wilde Monsanto zelf nog Syngenta overnemen. Die poging mislukte, maar zette wel een aantal andere fusies in de agrochemie in gang. Dow en DuPont besloten samen te gaan en Syngenta wordt overgenomen door het Chinese ChemChina.

Bayers CropScience-divisie is na Syngenta 's werelds grootste gewasbeschermingsproducent. BASF is nummer drie, maar heeft geen zadendivisie.

Volgens ingewijden die anoniem willen blijven, zijn beide bedrijven al maandenlang aan het onderzoeken hoe ze Monsanto binnen zouden kunnen hengelen. Struikelblok bij de besprekingen is de waardebepaling. De recente overnames met de daarbij behorende prijskaartjes (ChemChina legt voor Syngenta $43 miljard op tafel en de Dow Chemical - DuPont combinatie levert een bedrijf van $130 miljard op) zouden de Monsanto-aandeelhouders tot (te) hoge verwachtingen drijven. Andere vormen van samenwerking zouden in onderzoek zijn.

Een maand geleden zei Monsanto's CEO Hugh Grant nog dat het bedrijf niet langer geïnteresseerd is in grootschalige overnames, maar samenwerkingsverbanden na te streven om zijn portefeuille aan bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, insecten en schimmels te verbreden.

Boerderij wijst er op dat de voortschrijdende consolidatie van de markten voor zaden en pesticiden "voor boeren slecht kan uitpakken. De overblijvende bedrijven krijgen meer macht om te bepalen welke gewassen en pesticiden boeren kunnen gebruiken en welke prijs daarvoor moet gelden."
Dit artikel afdrukken