Bayers CropScience-divisie is na Syngenta 's werelds grootste gewasbeschermingsproducent. BASF is nummer drie, maar heeft geen zadendivisie.
Volgens ingewijden die anoniem willen blijven, zijn beide bedrijven al maandenlang aan het onderzoeken hoe ze Monsanto binnen zouden kunnen hengelen. Struikelblok bij de besprekingen is de waardebepaling. De recente overnames met de daarbij behorende prijskaartjes (ChemChina legt voor Syngenta $43 miljard op tafel en de Dow Chemical - DuPont combinatie levert een bedrijf van $130 miljard op) zouden de Monsanto-aandeelhouders tot (te) hoge verwachtingen drijven. Andere vormen van samenwerking zouden in onderzoek zijn.
Een maand geleden zei Monsanto's CEO Hugh Grant nog dat het bedrijf niet langer geïnteresseerd is in grootschalige overnames, maar samenwerkingsverbanden na te streven om zijn portefeuille aan bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, insecten en schimmels te verbreden.
Boerderij wijst er op dat de voortschrijdende consolidatie van de markten voor zaden en pesticiden "voor boeren slecht kan uitpakken. De overblijvende bedrijven krijgen meer macht om te bepalen welke gewassen en pesticiden boeren kunnen gebruiken en welke prijs daarvoor moet gelden."
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Analisten zien overnameprijs Monsanto oplopen tot ruim $63 mrd', schrijft het FD.
Verschillende financiële analisten geven aan dat Monsanto een prijs van minimaal $120 tot $150 per aandeel zou verwachten, gebaseerd op de prijs die ChemChina overheeft voor de Zwitserse bestrijdingsmiddelenproducent Syngenta. "Monsanto zal zeggen dat ze minimaal dezelfde koers-winstverhouding verdienen [als Syngenta]", aldus de een. "Ze zullen zeggen dat ze een beter bedrijf zijn, omdat de markt van zaden hogere groei en hogere marges heeft [dan de markt van bestrijdingsmiddelen]."
"Monsanto zal niet goedkoop zijn en is mogelijk niet de beste optie voor Bayer. We zien niet in hoe Bayer dit kan doen zonder nieuwe aandelen uit te geven", besluit een ander.
Bayer heeft vandaag een 'ongevraagd' bod op Monsanto uitgebracht, meldt het FD.
Financiële details zijn donderdag niet gegeven. Monsanto wees er in een korte verklaring op dat het voorstel van de Duitsers niet bindend is, maar dat het bestuur in samenwerking met adviseurs het bod zal bestuderen. Garanties dat er een een deal komt zijn er niet, benadrukte het Amerikaanse concern donderdag. Bayer stelt dat topbestuurders van de twee ondernemingen elkaar onlangs hebben ontmoet om te praten over een 'onderhandelbare' acquisitie.
Je mist de clou Theo.
Wat let je Piet?
Je zou er biologisch om worden.