Monsanto, producent van genetisch gemanipuleerde zaden en bestrijdingsmiddelen, zag zijn winst het afgelopen met 15,5% dalen tot $2,31 miljard. Het bedrijf wordt geconfronteerd met lage graanprijzen, een zware last aan reorganisatiekosten en juridische claims, meldt de Franse zakenkrant Les Echos.

13% banenverlies
In een poging de resultaten om te buigen, kondigde Monsanto aan de komende 18 tot 24 maanden 2.600 banen te schrappen. Dat komt neer op zo'n 13% van het totale personeelsbestand. Waar de banen gaan vervallen, is nog niet bekend. Monsanto heeft vestigingen in 60 landen. Wel gaf Monsanto aan vooral te snijden in de commerciële en marketingfuncties.
"We voeren deze veranderingen door om de manier waarop het bedrijf opereert te transformeren en te vernieuwen, zodat we flexibeler en efficiënter worden", zei Monsanto bij de presentatie van de maatregelen.

Het jaar 2016 gaat heel moeilijk worden voor de agrarische sector
Monsanto gaat daarnaast zijn activiteiten in suikerriet afstoten. Dat moet een besparing van zo'n $400 miljoen per jaar opleveren. Om de pil te vergulden, start Monsanto een programma om de eigen aandelen terug te kopen. Sinds begin dit jaar is het aandeel Monsanto 20% van zijn waarde kwijtgeraakt.

"Het jaar 2016 gaat heel moeilijk worden voor de agrarische sector", aldus financieel directeur Pierre Courduroux. Monsanto zag de verkoop van GMO-zaden vorig jaar met 4,6% teruglopen. De daling met 2% van de maïsprijs en 12,7% voor soja waren daar mede debet aan. Ook de inkomsten uit de verkopen van mest en bestrijdingsmiddelen (Roundup) liepen vorig jaar met 7% terug. Voor veel landen, waaronder grootafnemer Brazilië, is de dollar op dit moment duur.

Fotocredits: delangemars.nl
Dit artikel afdrukken