Volgens ingewijden moeten we vanaf vrijdag de coronatoegangspas ook laten zien bij sportscholen, zwembaden en 'doorstroomlocaties' als dierenparken en musea, schrijft de NOS (3.1). Komen de mondkapjes ook terug in de publieke binnenruimte, winkels, de horeca en bij contactberoepen, zoals de kapper? Wellicht, daar is het kabinet nog niet uit.
Het advies om thuis te werken wordt verruimd naar de helft van de werktijd.

Allemaal maatregelen om het stijgend aantal ziekenhuisopnames binnen de perken te houden. Maar is dat wel de juiste aanpak? Uit de lezenswaardige analyse 'America has lost the plot on COVID' (Amerika is de draad kwijt) in The Atlantic (4.3) valt te concluderen dat beleid weinig rationeel tot stand komt.

Volgens auteur Sarah Zhang weten we al wat het einde van het liedje zal zijn: covid-19 wordt endemisch. En dat houdt in dat we een aantal - moeilijke - vragen zullen moeten gaan beantwoorden. Hoe gaan we de transitie managen? En wat willen we in die overgangsperiode bereiken met welke maatregelen? Ziekenhuisopnames beperken? Overlijdensgevallen terugdringen? Of besmettingen voorkomen? Ieder antwoord brengt een andere strategie met zich mee.

In de VS is het opportuniteit ten top, schrijft Zhang: "In de praktijk is de VS nu bezig met een ongecontroleerd experiment met elke strategie tegelijk. Het Covid-19-beleid verschilt per staat, provincie, universiteit, werkplek en schooldistrict. Polarisatie heeft ertoe geleid dat de minst gevaccineerde gemeenschappen te maken hebben met de meest versoepelde beperkingen, terwijl hoog gevaccineerde gemeenschappen - die dus het meest beschermd zijn tegen Covid-19 - de neiging hebben om enkele van de meest agressieve maatregelen te nemen om het aantal gevallen te verminderen. "We slaapwandelen in het beleid omdat we geen doelen stellen," zegt Harvard-hoogleraar volksgezondheid Joseph Allen. We zullen het risico van COVID-19 nooit tot nul kunnen terugbrengen, en we moeten een risiconiveau bepalen waarmee we kunnen leven."

Op de korte termijn betekent dat dat coronamaatregelen weer aangescherpt kunnen worden. Precies wat er nu ook bij ons gebeurt. Maar er zijn ook lange termijnmaatregelen nodig. En vooral doelen, die ook op lange termijn vol te houden zijn. Zoals, om maar een zijstraat te noemen, betere ventilatie. Want Covid-19 wórdt endemisch, en daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden.
Dit artikel afdrukken