Wereldwijd groeide de markt voor vers onbewerkt fruit het afgelopen decennium met bijna 4% per jaar in volume. Die groei kwam niet uit de meest ontwikkelde markten. In de EU en Noord-Amerika bleef de groei met 1% juist wat achter.

Het aandeel biologisch fruit groeide de afgelopen jaren. In Europa is inmiddels ongeveer 5% van de gekochte verse groente en fruit van biologische teelt afkomstig. Het segment diepvriesfruit groeit nog sneller dan vers fruit. De consumptie van vruchtensap en fruit in conserven daalt in Europa en Noord-Amerika sterk. Waarschijnlijk houdt dat verband met het gekelderde imago van toegevoegde suikers waar inmiddels ook verse fruitsappen last van hebben.

World Fruit Map 2018 RabobankWorld Fruit Map met handelsstromen vers fruit


De drie grootste fruitproducerende landen zijn China, India en Brazilië. Samen zijn zij goed voor 48% van de mondiale productie
De Rabobank verwacht dat consumenten de komende jaren een voorkeur zullen krijgen voor 'duurder' fruit. De consumptie van bijvoorbeeld sinaasappels en traditionele appel- en meloenrassen staat onder druk. Tegelijkertijd groeit de consumptie van bessen, nieuwe kleine meloensoorten, avocado's, mango's en nieuwe rassen appels en druiven. Volgens de bank speelt de opkomst van 'eetrijpe' producten die door sociale media populair worden gemaakt een belangrijke rol. Een relatief onbekend product kan in de kortste keren een populair product worden door modes. Zo verdrievoudigde het afgelopen decennium de wereldwijde handel in blauwe bessen en avocado's.

Internationale handel in fruit
De drie grootste fruitproducerende landen zijn China, India en Brazilië. Samen zijn zij goed voor 48% van de mondiale productie. De wereldwijde handel in fruit neemt sneller toe dan de productie. De productie van fruit stijgt gemiddeld met ruim 2% per jaar. De mondiale handel in fruit steeg met wel 6% per jaar. Dat wijst er op dat fruit aan lokale markten wordt onttrokken.

Op dit moment wordt ongeveer 9% van al het geteelde fruit in de wereld internationaal verhandeld. Voor de EU zijn de Nederlandse havens de belangrijkste doorvoerpost. Zo is Nederland momenteel 's werelds derde grootste exportland van avocado's. Spanje en de VS zijn de grootste exportlanden op het gebied van fruit, maar exporteren vooral naar buurlanden. Chili exporteert relatief veel soorten fruit over de hele wereld.

Inta-EU trade World Fruit Map 2018 Rabobank
Export en import van fruit naar, van en in de Europese Unie


De bank verwacht dat de handel stevig blijft groeien, vooral door bevolkings- en welvaartsgroei, groeiende jaarrond-vraag en verduurzaming van de sector. Ziektes in gewassen vormen de belangrijkste bedreiging voor de internationale handel, zegt de bank.

Groente
Groenten worden anno 2018 nog altijd een overwegend lokaal verhandeld vanwege de bederfelijkheid. Slechts 5% van de geteelde groenten wordt internationaal verhandeld; dit aandeel neemt wel langzaam toe.

De groenteteelt in kassen kent een opmars, vooral in Rusland en de daaromheen liggende landen. Momenteel bedraagt het wereldwijde areaal groente dat geteeld wordt in kassen naar schatting 500.000 ha, waarvan 40.000 ha onder glas. Ook groeit de aandacht voor 'urban en vertical farming'. Overal in de wereld neemt de (media)aandacht voor 'vertical farming' toe. De meeste initiatieven zijn op het Noordelijk Halfrond te vinden.

World vegetable map 2018 rabobank
World Vegetable Map met handelsstromen verwerkte en verse groenten


Naar schatting wordt 70% van de wereldwijd geteelde groenten verkocht als vers onbewerkt product. In de VS en Europa wordt zo'n 5% tot 10% van de geteelde groenten verwerkt. Het overige deel, zo'n 20%, wordt 'verspild' of als veevoer gebruikt. De populariteit van blik en pot groenten neemt wereldwijd af, terwijl dat wel een belangrijke manier is om verspilling tegen te gaan. De markt voor diepgevroren groente nam wel licht toe. Wereldwijd zit de consumptie van bewerkte salades (gesneden, gewassen en verpakt) in de lift. De Rabobank verwacht dat producten die vers en gemak combineren de komende jaren verder zullen groeien.

Biologische groente niet zo populair in Nederland
In Nederland zijn biologische groenten relatief impopulair. Het marktaandeel van biologisch geteelde groenten ligt inmiddels boven de 10% in markten als Zwitserland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken. In Nederland besteden consumenten, zoals hierboven al genoemd, slechts 5% van hun bestedingen aan groente en fruit aan biologisch.
Dit artikel afdrukken