Wetenschappers van de Canadese McMaster University hebben een molecuul ontdekt dat mogelijk tot behandelingen voor coeliakie (glutenintolerantie) kan leiden. Het gaat om het eiwitmolecuul 'elafin', dat in de darmen van mensen met coeliakie significant minder vaak voorkomt dan bij gezonde mensen. Het onderzoek is gepubliceerd in The American Journal of Gastroenterology.

Elafin vermindert de toxische werking van de glutenpeptiden. Daardoor beschermt het (bij muizen) de darmwand die bij coeliakiepatiënten door de gluten aangetast wordt. De onderzoekers denken dat door elafin toe te dienen patiënten meer flexibiliteit in hun strikt glutenvrije dieet zouden kunnen winnen. Omdat gluten een heel brede toepassing kennen, niet alleen in onze voeding maar ook in de pharmaceutische en cosmetische industrie, kan elafin mogelijk de kwaliteit van leven van coeliakei-patiënten aanmerkelijk verbeteren. Het zou zowel de beschadigingen helpen genezen als inzetbaar zijn als aanvullende therapie bij besmettingen uit onverwachte bronnen, schrijft AFN.
Dit artikel afdrukken