Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben een moleculair mechanisme ontdekt dat mogelijk de sleutel biedt voor de behandeling van prikkelbaar darmsyndroom, (PBS of IBS).

Afhankelijk van de criteria is becijferd dat wel tot 20% van de wereldbevolking lijdt aan PBS.

De oorzaak van PBS is onbekend. De behandeling bestaat uit symptoombestrijding door dieet en medicijnen. De klachten zijn pijn in de hele buikstreek, problemen met de ontlasting en allergie-achtige verschijnselen. Door de twijfels over oorzaak en behandeling zijn onder meer gluten en lactose vaak ten onrechte aangewezen als veroorzakers van PBS. Een streng dieet kan verlichting brengen, zoals het FODMAP-dieet. Omdat de klachten vaak onduidelijk zijn, worden patiënten nogal eens niet serieus genomen.

De Leuvense onderzoekers hebben met muizen en in een kleine groep patiënten aangetoond dat de oorzaak van de klacht een zeer lokale immuunrespons in de darmen is, veroorzaakt door het vrijkomen van histamine uit zogeheten 'mestcellen'. Histamine is een sterk bioactieve stof met meerdere functies in het lichaam. Mestcellen maken deel uit van het immuunsysteem en liggen aan de darm- en huidoppervlakte.

Een van de onderzoekers, hoogleraar gastro-enterologie Guy Boeckxstaens, zegt in de Belgische pers: "Dat we het mechanisme dat leidt tot mestcelactivatie nu kennen, is cruciaal. Het zal leiden tot nieuwe therapieën voor deze patiënten. Als je de activering van mestcellen kunt blokkeren, denk ik dat je een veel efficiëntere behandeling zult hebben." Het Leuvense onderzoek werd gepubliceerd in Nature.
De Standaard - Onderzoekers KU Leuven ontdekken oorzaak prikkelbaredarmsyndroom
Reageer
  • Deel
Druk af