Het is niet zeker dat er nog voedingsprofielen komen. 'Het is mij niet duidelijk hoe daar binnen de Europese Commissie over wordt gedacht', zei Wieke Tas, hoofd Voeding en Consumentenproducten van het ministerie van VWS. Tas sprak donderdag tijdens het symposium 'Claimsverordening: gezondheidswinst of verlies?' van de FNLI en Natuur- & GezondheidsProducten Nederland (NPN), in Huizen.

Gezondheidsclaims mogen volgens de verordening voor voedings- en gezondheidsclaims (2006/1924/EC) - die op 1 juli 2007 van kracht is geworden maar nog moet worden geïmplementeerd - alleen worden gevoerd als ze voldoen aan de voedingsprofielen. Dat zijn voorwaarden voor maximale hoeveelheden vetten, verzadigde vetten, transvetzuren, zout/natrium en suikers. Hoe die profielen eruit gaan zien, is nog steeds niet bekend. De Europese Commissie had de voedingsprofielen 19 januari 2009, een jaar geleden dus, moeten publiceren, maar dat is eerst doorgeschoven naar afgelopen zomer en nu nog steeds niet gebeurd.

Kritiek
Tas stelde dat de lidstaten veel kritiek hadden op het eerdere voorstel voor de voedingsprofielen. Als alle kritiek in aanmerking zou worden genomen, zou er weinig van overblijven. 'Wat is dan nog de toegevoegde waarde.' Of de Europese Commissie nog met een nieuw voorstel komt, weet ze niet. 'Alles is mogelijk.'


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken