Slaaptekort lijkt onder meer verantwoordelijk voor obesitas. Recent onderzoek stelde vast dat een mutatie in het BHLHE41 gen kan leiden tot een gereduceerde behoefte aan slaap. Onderzoekers van de University of Philadelphia stelden vast dat dragers van de genmutatie met minder dan 6 uur slaap toekunnen. Ze publiceerden hun bevindingen in het vakblad Sleep.

Tweelingen
De wetenschappers namen de slaapbehoefte van 100 1- en 2-eiïge tweelingen onder de loep. Bij de 2-eiigen ontdekten ze bijvoorbeeld twee jongens waarvan de een nadrukkelijk minder slaap nodig had én minder slaap nodig had om van slaaptekorten te herstellen. De ene jongen sliep slechts vijf uur per nacht. De andere, de broer die niet over de bijzondere mutatie beschikte, sliep gemiddeld een uur en vijf minuten langer. Bij een experiment waarin de beide jongens 38 uur werden wakker gehouden, herstelde de eerste in 8 uur slaap en had de tweede 9,5 uur nodig.

Grootschalig onderzoek nodig
Om het verband tussen de specifieke genmutatie en een geringe slaapbehoefte beslissend aan te tonen is grootschalig onderzoek nodig, zeggen de onderzoekers. Ze zijn er echter door de studie van overtuigd geraakt dat de individuele behoefte aan slaap die mensen voelen sterk biologisch wordt bepaald door de genen die ze van hun ouders hebben meegekregen.

7 uur slaap
Op de site van de American Academy of Sleep Medicine zegt de Amerikaanse slaapdeskundige Timothy Morgenthaler: "de meeste mensen hebben gewoon zeven uur slaap nodig om gezond, productief en alert te blijven." Cijfers van de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control & Prevention) laten echter zien dat 28% van de Amerikanen die 7 uren niet haalt. Dat resulteert in slaperigheid overdag, concentratieproblemen, een verlaagd energieniveau, verslechterde prestatie achter het stuur en ongevallen op de werkvloer.
Dit artikel afdrukken